1 Mayıs notları: '377kişi gözaltında, 2 tabanca ele geçirildi'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet kayıtlarına göre 377 kişi gözaltına alındı

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen gruplara müdahale eden polisin, Taksim, Beşiktaş, Kabataş ve Dolmabahçe'de 377 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

İstanbul Emnniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmak istenmesi üzerine toplanan gruplara yönelik müdahalelerde, Taksim'de 23 kişi gözaltına alındı.

Beşiktaş'ta toplanan gruplardan 225, Kabataş'ta 81 ve Dolmabahçe'de de 48 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.


İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen eylemcilerden yaklaşık 100'ünün gözaltına alındığını, göstericilerin üzerinde yapılan aramalarda 2 adet tabanca ele geçirildiğini söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Muammer Güler, "Trafikle ilgili gelen sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Tabiî ki dışarıdan gelenler, özellikle belli yerlerde toplanarak, kanunsuz yürüyüş ile Taksim'e girmek isteyene guruplar var. Onların kontrolü amacıyla da trafikte bazı sıkıntılar yaşandı. Arkadaşlarım bunu açıyorlar. Taksim'de gösteri ve toplantı yapılmasının trafik anlamında da sıkıntılar, zaten şimdi ortaya çıkıyor. Bu nedenle Taksim'de gösterilere izin verilmiyor. Büyük katılımlı gösterilere izin verilmiyor." diye konuştu.

Vali Muammer Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Dünden beri söylemeye devam ediyorum; DİSK Genel Başkanı'na, buraya katılmak isteyen toplum örgütleri, alsınlar yöneticilerini gelsinler, Taksim'de gerekli anmayı sayğı duruşunu ve basın açıklamasının yapsınlar. Biz buraya 50 bin kişi ile geleceğiz şeklindeki açıklamalarının yanlış olduğunu dünden beri söylemeye çalışıyorum. 'Bizi Taksim'e sokmuyorlar' diyorlar. Buyursunlar yöneticilerini alsınlar, istedikleri açıklamayı, istedikleri saygı duruşunu, istedikleri anmayı yapsınlar. Ama lütfen İstanbul'u sıkıntıya sokmasınlar.

İllegal gurupların şu an da çeşitli yerlerden toplanarak, Taksim'e çıkmak istiyorlar. Taksim'e yürüyüş yapmak isteyen guruplarla ilgili 100'ün üzerinde gözaltı yapıldı. Bu kişilerin bazılarında gaz maskeleri, spreyler, bilyeler ve 2 adet tabanca ele geçirildi.

Kadıköy'de yapılan 1 Mayıs kutlamalarına da değinen Güler, "Bakın Kadıköy'de izinli bir toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılıyor. Türk - İş tarafından Çağlayan'da gösteri yürüyüşü yapıldı. Kazlıçeşmeyi teklif ettik. Ama 'biz illa, toplantının yapılmayacağı yerlere 50 bin kişi ile yasal olmayan bir yürüyüş ile geleceğiz derlerse' buna kanunen izin verme yetkimiz yok . Bu, İstanbulluları da sıkıntıya sokar. Zaten Taksim gibi yerlerde biz toplantıya izin verseydik, İstanbul'un her tarafını kitleyecekti. Şu an bir çok yol açık olmasına rağmen, tabiî ki kontrollerden kaynaklanan sıkıntılar yaşanıyor. Yakalanan kişiler, örgüt bağlantılı kişiler. Bir takım illegal gurupları bu çağrıları fırsat bilerek, polisle çatışma noktasına getirecek şekilde, guruplaşmaların olduğunu biliyoruz, görüyoruz. Aldığımız tedbirler de buna önlemeye yönelik zaten." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber