Babacan: Türkiye, cuma akşamına göre bugün daha fakir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, piyasalardaki son dalgalanmayı değerlendirirken, Türkiye'ye 1 puanlık faiz artışının yıllık 2 milyar YTL'lik maliyeti olduğunu söyledi. Babacan, "Cuma akşamına göre Türkiye, bugün daha fakir bir ülkedir" dedi.

NTV'ye konuk olan Bakan Ali Babacan, seçimin, erken olsun, olmasın demokrasinin bir unsuru olduğunu belirterek, hiç kimsenin demokratik düzen ve takvimlerden korkmamasını istedi.

Babacan, "Ekonomimiz her türlü seçim senaryosuna hazır. Ne zaman ki demokrasinin temel unsurları sorgulanmaya başlanır, o zaman siz ekonomiden de korkun" dedi.

Seçimin zamanının, temel belirleyici bir unsur olmadığını, temel belirleyici unsurun, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerinin sapa sağlam korunması olduğuna işaret eden Babacan, şöyle devam etti:

"Temel belirleyici unsur, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak devam ediyor olmasıdır. Bunun tersine her şey Türkiye'yi, Allah korusun farklı bir zemine çeker. Bir anda bu gördüğünüz ekonomik göstergelerin çok farklısını karşınızda görürsünüz.

Türkiye'ye son 4,5 yılda 60 milyar doların üzerinde yabancı sermaye, 40 milyar doların üzerinde doğrudan sermaye girişi olduysa bu, Türkiye'nin geleceğine, istikrarına gelmiştir.

Ekonominin temelleri sağlam. Fakat bu temeller siyasi istikrar üzerine oturmuş temeller. Eğer siyasi istikrarda sıkıntı başlarsa, siyaset kurumuyla, demokrasinin işlemesiyle ilgili sıkıntılar olursa, ekonomik temeller ne kadar sağlam olursa olsun...Bu şuna benzer, sağlam bir temel üzerine bina kurarsınız, birileri gelir sağlam temelin altını oyarsa o sağlam temelin hiçbir anlamı kalmaz, bina çöker.

Demokrasisi aksayan bir ülkenin AB süreci biter. Türkiye, hedefini, yönünü kaybederse, Allah korusun bizi çok kötü günler bekler.

Yatırımcılar, biz 'Türkiye demokrasisine, siyaset kurumuna inanıyoruz' diyorlar da bu göstergeler böyle devam ediyor. Onun için çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor, çocuklarımızın torunlarımızın Türkiyesi için çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. Allah korusun bir anda bandı geri sararız, Türkiye'yi 5 sene, 10 sene öncesine götürürüz.

Güven yavaş oluşur, kaybetmek çok hızlıdır. Onun için zaman sağduyu, aklıselim zamanı."

Son günlerde yaşanan faiz artışı ve borsalardaki düşüşü de değerlendiren Babacan, bunların piyasanın ilk tepkisi olduğuna işaret ederek, "Bunun da bir maliyeti vardır. Türkiye'ye 1 puanlık faiz artışının yıllık 2 milyar YTL'lik maliyeti var. Cuma akşamına göre Türkiye, bugün daha fakir bir ülkedir, Türkiye'deki varlıkların değeri düşmüştür, Türkiyedeki gayrimenkullerin, hisse senetlerinin, tahvillerin değeri düşmüştür. Bu düşüş daha 'acaba' diye küçük bir soru işareti oluştuğu anda olmuştur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber