NYT: Generallere darbenin zararları anlatılmalı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 17:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'da bugün yayınlanan başmakalede, Washington yönetiminin Genelkurmay'a diplomatik ve NATO kanallarından mesaj göndererek, askeri bir darbenin zararlı sonuçlarını anlatması gerektiği ifade edildi.

Hem Türkiye'nin generallerinin hem de AK Parti'nin Türkiye'nin demokrasisi ve AB üyeliği umutları adına birer adım geri atması gerektiğine işaret eden gazete, Cumhurbaşkanlığı için aday gösterilen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün "ılımlı" bir lider olduğunu, ancak eşinin türbanlı olmasının orduyu rahatsız ettiğini yazdı.

Genelkurmay'ın Gül'ün adaylığına hükümeti devirmek tehdidiyle yanıt verdiğini ifade eden gazete, AB'nin bu tehdide haklı olarak tepki gösterdiğini, ancak Bush hükümetinin kaçamak yanıt vermekle yetindiğini belirtti.

"Washington Türk generallere diplomatik kanallar ve NATO aracılığıyla askeri bir darbenin doğuracağı zararlı sonuçları anlatmalı" ifadelerinin kullanıldığı makalede, "Generallerin tehdidi sınırı aşmakla birlikte Türkiye'nin laik kesiminin korkuları gerçek ve anlaşılır" denildi.

Erdoğan ve Gül'ün bu korku ve endişelere yanıt vermesi gerektiğine de işaret eden gazete, "Bunun yollarından biri de gelecek seçimlerde Erdoğan'ın siyasi açıdan daha tarafsız vekilleri aday göstermesi olabilir" denildi.

Türkiye'nin gerçek bir Müslüman demokrasi örneği olarak İslam dünyasına karşı Avrupa'nın ön cephesi olarak önemli bir rolü bulunduğunun altını çizen gazete, "Türkiye'nin demokratik dengesini korumak Washington'un çıkarlarına olur. Türkiye generallerini olmaları gereken yerde bırakmalı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber