Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk: Yorum kurallarının çiğnendiği kanısındayım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 19:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu Anayasa aykırı bularak yürürlüğünün durdurulmasının ardından adaylık sonrası sürecin yeniden başlayacağını söyledi.

Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Anayasa'nın yorumlanmasında duraksamalar, başka türlü düşünceler olsa bile, karara katılsak da katılmasak da uymak zorunluluğu vardır. Bu karar herkese ışık tutmuştur'' diye konuştu.

Yekta Güngör Özden, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla adaylık sonrası sürecin yeniden başlayacağını bildirdi.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk da Anayasa Mahkemesi'nin toplantı yeter sayısını yeterli bulmadığını, sürecin yeniden başlayacağını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını yanlış bulduğunu belirten Selçuk, ''Yorum kurallarının çiğnendiği kanısındayım. Bu karar, yorum disiplinin olmadığını gösteriyor. Kesin bir şey söylemek için gerekçeli kararı beklemek gerekir ama ben yorum kurallarına uyulmadığı kanısındayım'' diye konuştu.

Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk ise Anayasa Mahkemesi'nin kararının hukuki bakımdan doğru olmadığını savundu. Anayasa'da TBMM toplantı yeter sayısının tarif edildiğini ifade eden Türk, ''Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin sürüklendiği çıkmazdan çıkış için CHP'nin istemi doğrultusunda karar vermiştir'' diye konuştu.

''TARİHSEL ROL''

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum da Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu Anayasa aykırı bularak yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin kararıyla demokrasinin algılanması açısından tarihsel bir rol oynadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yaşanan süreci sayısal bir sorun olmadığını kaydeden Batum, yaşananların, ''cumhurbaşkanı uzlaşmayla mı seçilmeli yoksa salt çoğunluğa sahip tek parti mi seçmeli?'' sorunu olduğunu ifade etti. Batum, şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkemesi sonunda hukuksal yönden kararını verdi. Ben çok memnun oldum. Türkiye'de siyasal sistemin oturmasında, en önemli ilkesi çoğulculuk olan, uzlaşma olan demokrasinin, daha iyi algılanması açısından Anayasa Mahkemesi tarihsel bir rol oynadı bence. Artık demokrasiyi 'benim çoğunluğum var, istediğimi yaparım' yerine 'demokrasi; çoğulcu ve uzlaşma rejimidir' diye algılayacağız.''

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Azrak da Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasını Anayasaya aykırı bularak, yürürlüğünü durdurduğunu ifade ederek, ''Bu durum karşısında esas karar verilinceye kadar seçim yapılamayacak'' dedi.

Yürürlüğü durdurma gerekçesinde, cumhurbaşkanı seçiminde TBMM Genel Kurulu'nda 367 kişinin hazır bulunması gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Azrak, gerekçede, bu kadar kişinin orada bulunmamasına rağmen seçimin yapılmasının, iç tüzük değişikliği anlamına geldiğini ve bunun da Anayasa'ya aykırı olduğunun belirtildiğini kaydetti.

Azrak, ''Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararı hazırlayıp Resmi Gazete'de yayınlama imkanı olmadığı için yarınki seçimi durdurma kararı aldı. Esas karar da iptal yönünde bu doğrultuda çıkacaktır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber