Başbakan Erdoğan'dan tarihi kararlar...

Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 06:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1) Cumhurbaşkanını iki turlu olarak halk seçsin. Süresi 5+5 olsun.

2) Erken seçim olarak belirlediğimiz tarih 24 Haziran ya da 1 Temmuz.

3) Beş yerine 4 yılda bir seçim

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'genel seçimde iki sandık' kararını açıklarken, 'Parlamenter demokratik sistem bloke edilmiştir. Bu blokajdan kurtulmak için, azınlığın çoğunluğa tahakkümünü ortadan kaldırmak için millete gidiyoruz' dedi.

Erdoğan, partisinin MYK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin kararını saygıyla karşıladıklarını söyleyerek, 'Öyle zannediyorum ki bu karar önümüzdeki süreçte hukuki boyutlarıyla çokça tartışılacaktır' dedi.

Kararlarını 'Mümkün olan en kısa sürede seçim' olarak ifade eden Erdoğan, belirledikleri tarihi de 24 Haziran veya 1 Temmuz olarak açıkladı. Başbakan milletvekilliği seçiminin de 4 yılda bir yapılmasını istedi.

Bunu Yüksek Seçim Kurulu'yla tespit edeceklerini de kaydeden Erdoğan, 'Sağa sola bu işi çekmek bundan sonra yok. Millete gitme konusunda yarından daha tezi yok' dedi. Erdoğan, seçim kararı almış bir parlamentonun kapsamlı Anayasa değişikliklerini nasıl yapacağına ilişkin soru üzerine 'Bizi izlemeye devam edin. Tarihimize baktığımız zaman 41 günde bile yapılmış seçim var' görüşünü dile getirdi.

BLOKAJDAN KURTULMAK

Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin geleceğe yönelik en isabetli yol olduğunu da söyleyen Erdoğan 'Neden' sorusuna şu yanıtı verdi:

'Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu kararla bundan sonra o kutlu çatı altında artık parlamenter demokratik sistem bloke edilmiştir. Bu blokajdan kurtulmak için azınlığın çoğunluğa tahakkümünü ortadan kaldırmak için gidilecek. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, o zaman millete gidiyoruz. Cumhurbaşkanını millet kendisi seçsin. Neyle? İki turlu seçim sistemiyle. Buna yönelik her türlü adımı atmaya da hazırız. Biliyorum, burada da bazı engeller karşımıza çıkarılacak, onları okuyorum. Ama biz neyi gerektiriyorsa bunu yapacak ve eğer parlamentodan cumhurbaşkanı seçilemezse bu konuyu da millete götüreceğiz.'

Erdoğan, bu konuda muhalefetten destek gelmezse nasıl bir yol izleyeceklerinin sorulması üzerine, 'Bu yürüyüş esnasında biz referandumu da göze alıyoruz, onu da söyleyeyim' dedi.

GÜL'DEN VAZ MI GEÇTİ?

Başbakan Erdoğan'ın, 'cumhurbaşkanını halkın seçmesi durumunda adaylarının yine Abdullah Gül mü olacağının' sorulması üzerine, 'Müsaade edin de o da bizde kalsın' demesi dikkati çekti.

Cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılmasıyla ilgili düzenleme konusunda ise Erdoğan, 'Bu, aceleye o getirilmez. Ama cumhurbaşkanımızı seçtirdikten sonra önümüzdeki dönemde bu konu ayrıca tartışılır' dedi.

Erdoğan, Tandoğan ve Çağlayan mitinglerini değerlendirirken de 'Bir demokratik hakkın kullanılması olarak saygım var. Ama oradan sürekli olarak yapılan farklı yaklaşımlar bizler için üzücüdür. Ben diyorum ki bunun en güzel yeri çözüm olarak sandıktır. Herhalde sandıklardan daha güzel ikaz yeri yoktur' dedi.

GÜNDEMDEN DÜŞÜRÜN

Genelkurmay bildirisiyle ilgili soru üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan, 'Biz bu tür, özellikle devletin en önemli kurumları arasında bana bağlı olan bir Genelkurmay Başkanlığı var... Biz bu sürece yönelik olarak bunları gündemde tutmayı sevmeyiz ve bunlar yanlıştır. Bunları da lütfen gündemden düşürün' diye konuştu.

BAYKAL İÇİN ÇAĞRI

AKP MYK'da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 'İptal kararı çıkmazsa Türkiye tehlikeli bir çatışmaya sürüklenir' sözleri de değerlendirildi. Baykal'ın bu telkinle yargıyı etkilemeye çalıştığını savunan AKP yöneticileri, Baykal hakkında Türk Ceza Kanunu'nun yargıyı etkilemekle ilgili maddesine göre suç duyurusunda bulunulması için sivil toplum kuruluşlarına çağrı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber