İstanbul Valisi: Tedbirleri keyfimizden almadık, kanlı eylem ihbarı vardı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbullular'ın ?istifa'ya çağırdığı, olayların sorumlusu olarak gösterilen Vali Güler kendini savundu

Güler, DİSK yöneticilerine ?Kazancı Yokuşu'nda basın açıklaması yapabilirsiniz? dediklerini, ancak ?Hayır. Biz 50 bin kişiyle istediğimiz yerden yürüyüş yapacağız? diyerek İstanbul'da bugün yaşanan kaosun doğmasına sebep olduklarını söyledi. Vali Güler, NTV'ye yaptığı açıklamada, Taksim Meydanı'nın gösteri ve yürüyüşler için ilan edilmiş alan olmadığını, İstanbul'da Kadıköy Meydanı, Kazlıçeşme ve Çağlayan Meydanı'nın tespit ve ilan edilmiş alanlar olduğunu söyledi. Bu alanlar dışındaki yerlerin toplantı ve yürüyüşlere açılmasının mümkün olmadığını ifade eden Güler, Taksim'de birçok kuruluşun zaman zaman basın açıklaması, saygı duruşu ve çelenk koyma gibi etkinliklerine izin verildiğini hatırlattı. İstanbul Valisi ?Ben kamu düzenini sağlamakla mükellefim. Kanunların öngördüğü çizginin dışına ne ben çıkabilirim, ne de kimsenin çıkmasına izin verebilirim? dedi. ?Taksim'de toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasının nelere, hangi sıkıntılara neden olabileceğini İstanbullar gördü? diyen Güler, bu tip gösteri ve yürüyüşlerde Dolmabahçe ve Kabataş'tan Taksim'e kadar olan bütün bölgenin trafiğe kapatıldığını, bunun da yarattığı sonuçların bugün görüldüğünü söyledi.

Polisin yetkisi var seyirci mi kalsaydı?

Vali Güler, şöyle konuştu: ?Kanun bilmemek, mazeret sayılmaz. Polisin yasa dışı olayları engelleme yetkisi vardır. Polis, elbette böyle bir kanunsuz eylem için önleyici tedbirlerini alacaktır. Yoksa seyirci mi kalsaydık? Bunu İstanbulluların anlayışına bırakıyorum. Burada vali bir taraf, emniyet bir taraf, diğerleri bir taraf değildir. Burada korunması gereken, kamu düzenidir.? Vali Güler, eylem için İstanbul'a gelen araçların kente girmelerine izin verilmediğini, verilmesi halinde provokasyon şeklinde bir takım eylemler yapacaklarını ve bu konuda önleyici tedbir aldıklarını savundu. ?İstanbullular'dan alınan güvenlik önlemleri nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar için anlayışlarını rica ediyorum? diye konuştu.

?Kanlı eylem' iddiası

Tüm istihbarat birimlerine haftalar öncesinden 1 Mayıs'ta illegal örgütler tarafından kanlı bir eylem yapılacağı yönünde ihbarlar geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, jandarma ve polisin yanı sıra MİT de bu yönde bilgiler aldı. 1 Mayıs'tan önce gelmeye başlayan bu istihbaratlar sonrasında yetkililer defalarca toplanarak bu bilgileri değerlendirdi. Bir türlü bağlantılar tespit edilemedi. İllegal örgütlerin 1 Mayıs'ta yapılacak mitinge sızarak eylem yapması endişesi ağırlık kazandı. En yüksek düzeyde tedbir alınması kararı alındı. Hatta seyir halindeki gemilerin dahi kontrol altında tutulması kararlaştırıldı.

Vali Güler ?Çok ciddi eylem bekliyorduk. Geçen hafta tüm mesaimi buna harcadım, en az 10 toplantı yaptık? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber