Arınç:Keşke Sezer'i ikinci kez seçebilseydik

Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Köşk'e ilişkin vekalet tartışmalarına tepki gösterdi. Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer'in görev süresinin 16 Mayıs'ta sona ereceğini hatırlatarak, Köşk'e kendisinin vekalet edeceğini ifade etti. Arınç, ?Sayın Sezer'in, çok değerli Cumhurbaşkanının süresi 16 Mayıs 2007'de bitiyor?Hepsini birlikte okuyun, çok değerli hukukçularla görüşün benim bildiğim alfabenin A'sı Sayın Sezer'in görev süresi 16 Mayıs 2007'de ne yazık ki bitiyor. Yani keşke ikinci defa seçebilme imkanımız olabilseydi. Ama bitiyor? diye konuştu.

Meclis Başkanı Arınç, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, görev süresinin 16 Mayıs'ta dolacağı ve yerine kimin vekalet edeceğine ilişkin yapılan tartışmaların hatırlatılması üzerine Arınç, şunları söyledi:

?Şimdi burada söz konusu olan benim. Ama Anayasamız diyor ki ?yedi yıllık bir süre için seçilir' diyor. Sayın Sezer'in çok değerli Cumhurbaşkanının süresi 16 Mayıs 2007'de bitiyor. Hepsini birlikte okuyun, çok değerli hukukçularla görüşün benim bildiğim alfabenin A'sı Sayın Sezer'in görev süresi 16 Mayıs 2007'de ne yazık ki bitiyor. Yani keşke ikinci defa seçebilme imkanımız olabilseydi. Ama bitiyor? Doğruyu eğriyi bilmem, ama Anayasa böyle diyor? Bunu da tartışırız. Anayasa Mahkemesine de sorarız zaten, bir şekilde herhalde sorulacaktır.?

Arınç, Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Meclis'in kendisini feshettiği ve bundan sonra yasama çalışması yapamayacağı yorumuna ilişkin Arınç, şunları söyledi:

?Bu görüşünü doğrusu yanlışına girmem, çünkü daha önce açıklanan görüşlerle ilgili kanaatimizi açıklamıştık. Anayasa halen yürürlükte ise ve elimizdeki Anayasa geçerliyse, lütfen zahmet edip 77'nci maddesine bir kez daha baksınlar. İhtiyaten söylüyorum, çünkü Anayasa'nın bu maddelerinde yazılı olmak da yetmiyor çoğu zaman ama ben ona bağlıyım. Anayasa'nın 77'nci maddesindeki son fıkrayı, tekrar sayın Kanadoğlu dostumuzun ve ilgili arkadaşlarımızın dikkatine sunmak için zahmet olacak ama bir kez daha okumak istiyorum. ?Yenilenmesine karar verilen Meclis'in yetkileri, yeni Meclis'in seçilmesine kadar sürer' diyor. Benim buradan düz mantıkla anladığım, sayın Kanadoğlu'nun anlayışıyla örtüşmüyor. Dolayısıyla değerli arkadaşlar, bir defa bizde Meclis'in fesh olması diye bir şey yok. Bizde seçimlerin yenilenmesi söz konusu.?

Meclis'in ancak 4 turda da Cumhurbaşkanı seçilemediği zaman fesh olacağını hatırlatan Arınç, parlamenter demokratik bir sistemde Meclis'in bir saniye bile kapalı olmayacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber