Gül: Yarın 367 sağlanamazsa diğer turlar yapılmayacak

Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçimi 1. turunda Genel Kurulda yarın 367 sayısı sağlanamazsa diğer turların yapılmayacağını bildirdi.

Gül, grup salonuna girişinde, milletvekilleri ve partililer tarafından "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganıyla karşılandı.

Foto muhabirlerinin, görüntü almaları için partilileri ve milletvekillerini selamlamasını rica etmesi üzerine Gül, "Bülent abi kızıyor" karşılığını verdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Abdullah Gül, gelinen noktada en doğru şeyin erken seçim olduğunu vurguladı.

"Erken seçim tarihi 24 Haziran mı olacak?" sorusu üzerine Gül, bu konuda arkadaşlarının çalıştığını, teknik olarak mümkünse bu tarihte yapmak istediklerini söyledi.

Gül, "Adaylığınız ne olacak, sona mı erecek?" şeklindeki soru üzerine de "Bakalım toplantıda konuşacağız, Başbakanımız partimizin görüşlerini açıklayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Gül, "Süreç devam edecek mi? Eğer 367 sağlanmazsa diğer turlar yapılacak mı?" sorusuna "Hayır" karşılığını verdi.

"DANIŞMA KURULU KARARINA UYARIZ"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de "TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği kararı alınabilir mi? Bazı hukukçular seçim sürecine giren Meclisin bunu alamayacağını söylüyorlar" sorusuna "Ben onlardan daha büyük otorite miyim ki bana soruyorsunuz?" diye tepki gösterdi.

Meclis Başkanvekilliği sırasında benzer olaylarla karşılaştığını, bunların uygulamalarının bulunduğunu ifade eden Gönül, "Uygulamalara Meclis Başkanlığı bakar. Danışma Kuruluna da götürür, oradan bir karar çıkar. Biz de o karara uyarız" diye konuştu.

Bakan Gönül, "Danışma Kurulu mu karar verecek?" sorusuna da kendisinin söyleyeceği bir şeyin bulunmadığını, bakanlığına ve milletvekillerine düşen bir görev olmadığını, Danışma Kurulunun aldığı karara tabi olacaklarını bildirdi.

"Cumhurbaşkanlığına Sezer mi Arınç mı vekalet edecek?" sorusu üzerine de Milli Savunma Bakanı Gönül, "1982 Anayasası öncesi başka bir durum vardı, 1982 Anayasası sonrası başka bir durum var. Yorum bekliyoruz" dedi.

Vecdi Gönül, yorumun kimden beklendiği sorusuna ise "Yetkililerden.

Buna karar verecek ben değilim" karşılığını verdi.

"102 VE 106. MADDELERDE FARKLI YORUMLAR VAR"

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da Meclisin bundan sonra çalışıp çalışmayacağına ilişkin soru üzerine, Anayasanın çok açık olduğunu bildirdi.

Kuzu, "Yenisi seçilene kadar görevine devam eder. Anayasa Mahkemesinin son kararından güç alınarak, 'Acaba bir şey yapabilir miyiz?' gayretleri bunlar, başka bir şey değil" şeklinde konuştu.

"Anayasa açık, 'Devam edemez' diyen 'Devam edemez' diyecek. Çalışmamızı istemiyorlar mı?" diye soran Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanının görevine devam edip edemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine bununla ilgili Anayasanın 102 ve 106. maddelerinde farklı yorumların olduğuna dikkati çekti.

AK Parti'li Kuzu, bu konuda bir noktaya varılacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Uzmanlar çalışıyor. İki maddede yoruma göre değişir. 102'de olur, 106'da olur. Metni okursan, 102. maddede 'Cumhurbaşkanı yenisi seçilene

kadar devam eder' diyor. 'Seçilen göreve başlayana kadar' diyor. Böyle bir seçim olmadığına göre 16 Mayıs'ta görevi bitiyor. Aynı maddenin gerekçesine bakıyorsun, 'cumhurbaşkanı göreve devam eder' diyor. Orada farklı yazıyor. Metinle gerekçesi uymuyor. 106. maddeyi okuduğunuz zaman da 'Meclis Başkanı devam eder' diyor. Ağırlıklı olarak öyle gözüküyor. Ama tabi bilemiyorum. Anayasanın dili bu kadar kötü olunca, herkes bir şey çıkartmaya çalışıyor."

"BEN DE KUZUOĞLUYUM"

Gazetecilerin, 'Meclisin çalışıp çalışmayacağına' ilişkin ısrarlı soruları üzerine Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, "Meclis çalışmalarına normal devam ediyor. Meclis neden çalışmasın? Öyle bir şey yok. Öyle bir şey olur mu? Nerede yazıyor. Hiçbir yerde yazmıyor. Cumhurbaşkanı seçiminde Meclis'te 3'er gün arayla turlar yapılıyor. Diyelim 3 günlük turun arasında 2 gün var. 2 gün çalışmayacak mısınız?" şeklinde konuştu.

Burhan Kuzu, bu iddiaların Sabih Kanadoğlu'na ait olduğunu hatırlatan gazeteciye "Gidin Kanadoğlu'na sorun, ben de Kuzuoğluyum. Herkesin kanaati o" dedi.

"KOMİSYONU HEMEN TOPLARIM"

"Anayasa değişikliği paketiyle" ilgili bir soru üzerine de Kuzu, "Anayasa değişikliği paketi gelsin hemen komisyonu toplayacağım" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da 24 Haziran'da yabancı dil sınavı olacağını soran gazeteciye, kanunlarda öyle bir şeyin bulunmadığını, seçim yapılıp yapılmayacağına ilişkin kararın YSK tarafından verileceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber