Erdoğan: İki sandığı yan yana koymak istiyoruz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis'te Cumhurbaşkanı seçecek çoğunluk bulunamazsa, bizim arzumuz Cumhurbaşkanımızı halka seçtirmek, iki sandığı aynı anda milletimizin önüne koymak" dedi.

Erdoğan, bunlarla ilgili konuların yeni olmadığını, yıllardır bu konuların gündemde olduğunu belirtti ve "Kaçanlar ile kaçmayanları göreceksiniz" diye konuştu.

AK Parti Grubu bugün toplandı. Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti grubunda yaptığı konuşmasına, parti grubunun daha aydınlık bir Türkiye için yol gösterici ve ufuk açıcı olması dileğinde bulunarak başladı.

Erdoğan, AK Parti yönetiminde Türkiye'nin umut çıtasını yükselttiklerini belirterek, bu sürecin lekelenmesine izin vermeyeceklerini kaydetti ve "Demokrasimizi gölgelemeden, bütün tartışmalara son verecek ve sözü millete bırakacak bir karara vardık. Seçim sandığı kurulacak ve aziz milletimiz hür iradesiyle gelecek tercihini ortaya koyacak" dedi.

Dünkü açıklamalarını hatırlatan Erdoğan şöyle konuştu:

"Mümkün olan en kısa zamanda, 24 Haziran veya 1 Temmuz tarihlerini de seçim tarihi olarak açıklamış bulunuyoruz ve bu iki tarihten birinde seçime gitmek istediğimizi ifade ettik. Genel seçimlerin öne alınması konusunda, erken seçim demiyorum, öne alınması konusunda bizim tavrımız baştan beri açıktır.

Zira 22. dönem tüm yasama çalışmaları Haziran sonu itibariyle zaten bitiyor. Dolayısıyla bu Meclis 22. dönem milletvekilleri olarak yasama çalışmalarını sonuna kadar tamamlayan bir Meclis olarak tarihe geçecektir. Milletimizin iradesine başvurmaya en yakın parti biziz ve bunu da en isabetli yol olarak görüyoruz.

Milletimiz olup bitenleri değerlendirecektir. Kararını ona göre verecektir. 25 yaş düzenlemesi ile ilgili düzenleme. Gençlerimiz önümüzdeki dönemde seçilme haklarını kulmlanabilsin isityoruz. Bu demokratik hakık hem siyasetimizin geleceği hem de cumhuriyetimizin emanet edilidği gneçlerimiz için mutlaka ama mutlaka gerçekleştirmek zorundayız. Bu düzenlemeyi muhalefetle anlaşarak bu süreç içinde gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz.

Biz gelecek seçimleri değil gelecek nesilleri düşünüyoruz. Siyasetimizin temelinde daima bu anlayış olmuştur. TBMM'de alınacak karar doğrultusunda sandıklar kurulacak ve milletimizin iradesi orada tecelli edecektir. Cumhurbaşkanılğı süreci ise diğer yandan meclisimizde devam edecek. Buna mani bir hal yok. Mecliste cumhurbaşkanı seçecek çoğunluk bulunamazsa bizim arzumuz Cumhurbaşkanımızı halka seçtirmek iki sandığı aynı anda milletimizin önüne koymak. Bu çereçvede Cumhurbaşkanlığı seçimi için mileltvekili seçimleri ile ilgili olarak her iki teklife de biz hazırız. Yani miletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasına hazırız, Cumhurbaşkanlığ ıseçimini milletimiz tarafnıdan 5 artı 5 sistemi ile yapıplamısan ahızırz. Hiçbir endişemiz yok".

Erdoğan, bu düzenlemelerin yıllardır konuşulduğunu da hatırlatarak, "Kaçanları göreceksiniz" ifadelerine yer verdi.

İHA


Erdoğan: "Karar, demokrasiye sıkılmış bir kurşun"

Yazıcıya

Gönder!

Arkadaşına

Gönder!

Yorum Yaz

Ankara - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirirken, "Bu, demokrasiye sıkılmış bir kurşundur" dedi.

Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi kararına değindi. Kararı saygıyla karşıladıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, gelecekteki süreçte hukuki boyutlarıyla çok daha tartışılacak bir karar olduğunu kaydetti.

"Cumhurbaşkanının Mecliste seçilmesinin önü bloke edilmiştir" diyen Erdoğan, bundan sonra gelecek parlamentolarda Cumhurbaşkanı seçilmesinin adeta imkansız hale geldiğini öne sürdü.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda bu nedir, biliyor musunuz? Bu, demokrasiye sıkılmış bir kurşundur. Bu, halkın çoğunluğunu teslim ettiği iradeyi, azınlığın iradesine mahkum etmektir. Bu bunu gerektirir. Yani, burada azınlığı temsil eden bir parti, icabında kalkacak, çoğunluğu temsil eden bir partiyle pazarlığa oturacak. 'Ya benim istediğim olacak, ya benim dediğim olacak' Demokrasilerde böyle bir şey yok. Herkes layıkını bulacak, hakkını bulacak. Hakkının karşılığını alması gerekir. Hakkından fazlası olduğu zaman bunun adı adalet olmaz. Bu blokajı aşmak için referandum gerekirse, 'referandum' diyoruz."

CHP'nin millete saygısının olmadığını, bu yüzden millete gidemeyeceğini savunan Erdoğan, "Cumhurbaşkanını millete seçtiremez, bundan da kaçacaktır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber