İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Ödeme gücü bulunmayan kadınların primlerini devlet ödemeli'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Nacar: Ödeme gücü bulunmayan kadınların emeklilik primlerini devlet ödemeli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2018 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ödeme gücü bulunmayan kadınların primlerini devlet ödemeli'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, ödeme gücü bulunmayan kadınların primlerini devletin ödemesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'de yaşayan çiftçi, yalnız yaşayan, yoksul olan, engelli, şehit eşi, gazi eşi olan kadınların gelir tespitine alınarak asgari ücret seviyesinden düşük olmaları halinde primlerini devletin ödemesi gerekir" dedi.

Çalışan annelerin yıpranma payı düşünülerek onlar için uyarlanmış 6 yıl erken emekli olma imkanı bulunduğunu ifade eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, engelli annelerin ise bu uyarlanmış fırsattan ayrıca indirim kazanacağını söyledi. Çalışmayan, ev hanımı olan kadının da prim ödeyebileceğini belirten Nacar, evlatlık çocuklar için de bu imkanların geçerli olduğunu kaydetti.

Türkiye'de emekli olabilmek için yaş, yıl ve prim şartlarının üçünün aynı anda tamamlanması gerektiğini söyleyen Nacar, "Bunun için de çeşitli yollarla prim ödemek, erkekler için sigortadan sonra 25 yıl, kadınlar için 20 yıl beklemek, yine işe ilk girilen tarihe göre belli bir yaşı doldurmak gerekiyor. Bu noktada 9 Eylül 1999 öncesi işe girenler daha avantajlı. 2000 yılı öncesinde işe girişi olan vatandaşlarımız hem daha erken emekli oluyor hem de daha yüksek maaş alıyor. 1999 sonrasında işe girenler için hem prim günü arttı hem de yaş şartı yükseldi. Son yapılan düzenleme ile kadınların borçlanabilecekleri çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarıldı. Bu sayede kadınlar her çocuk için 2 yıl olmak üzere 6 yıl kazanıyor. Bu da toplam 2 bin 160 gün prim anlamına geliyor. Üstelik bu haktan sadece SGK'lılar değil, memur ve Bağ-Kur'lu annelerde yararlanabiliyor" dedi.

Bunlardan yararlanmak için ilk şartın çocukların sigortalı olduktan sonra doğmuş olması, çocuğun yaşaması, borçlanılacak dönemde çalışmıyor olması gerektiğini bildiren Erhan Nacar, "Eğer engelli annesi iseniz yasalarımız engelli çocuğu bulunan anneler için erken emeklilik imkanı tanımıştır. Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin 4'te biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartınızdan da düşürülüyor. Bu imkan sadece biyolojik annelere değil, evlat edinen annelere de tanınıyor. Ev hanımlarının emekliliği için de yasalarımızda bazı imkanlar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de isteğe bağlı sigorta olmaktır. İsteğe bağlı sigorta ile Bağ-Kur kapsamında ev hanımları her ay prim ödeyerek emeklilik imkanına kavuşmaktadır ya da eksik primlerini tamamlayabilmektedir. Üstelik primlerini ödedikleri sürece kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler açısından sağlık hizmetlerini de ücretsiz alabilmektedir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber