Öğretmenin Cumhurbaşkanı adaylığı reddedildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye gündemi günlerdir cumhurbaşkanlığı seçimine, dünden itibaren de Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 1. tur oylamanın iptal kararına kilitlenirken, Konya'nın Beyşehir ilçesinde görevli bir öğretmenin cumhurbaşkanlığına adaylık başvurusu yaptığı, ancak müracaatın Anayasanın 101. maddesi gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi.

Beyşehir ilçesinde Ticaret Meslek Lisesi muhasebe öğretmeni olarak görev yapan Ahmet Akteke, 16 Nisan 2007 tarihinde TBMM'ye bir dilekçe göndererek cumhurbaşkanlığına adaylık başvurusu yaptı. Akteke'nin adaylık başvurusu, TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği, Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı, Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü tarafından Anasayasa'nın 101. maddesi gerekçe gösterilerek reddedildi. Adaylık müracaatına ilişkin gönderilen, TBMM Genel Sekreteri Rauf Bozkurt imzalı cevabi yazı dün Ahmet Akteke'ye ulaşırken, "Cumhurbaşkanlığına aday gösterilebilmesi hususu T.C. Anayasası'nın 101. maddesiyle düzenlenmiş olup, söz konusu maddeye göre cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri dışından aday gösterilebilmesi, Meclis üye tam sayısının en az beşte birinin yazılı önerisiyle mümkündür. Bu nedenle ilgi dilekçeniz hakkında yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır. Bilgilerinize rica ederim" denildi.

Beyşehir Ticaret Meslek Lisesi'nde 1993 yılından bu yana muhasebe öğretmeni olarak görev yapan Derebucak ilçesi doğumlu, evli ve 3 çocuk babası Ahmet Akteke, neden cumhurbaşkanı adaylığı başvurusu yaptığını anlatırken, 7 yıl önce cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Süleyman Demirel'in Meclis tarafından ikinci kez aday gösterilmek istenmesini içine sindiremediğini söyledi. Adaylık başvurusunun bir başka nedenini ise, aynı dönem yine Meclis içerisinden bir aday yerine, Meclis dışından bir ismin aday olarak gösterilmesine tepki vermek olarak açıklayan Akteke, şunları söyledi:

"Esas tepkim Süleyman Demirel'in ikinci kez cumhurbaşkanı adayı gösterilmek istenmesineydi. O dönemde 550 milletvekilinin içerisinden aday bulunamamasına kızdım. Ben de buna tepkimi göstermek için o tarihlerde aday olmaya karar verdim. Cumhurbaşkanı adayı olacağımı da ders verdiğim sınıfta öğrencilerim önünde yemin ederek, söz vererek kararlaştırdım. O dönem yaşım müsait olmadığı için aday olamadım. Şimdi ise 46 yaşındayım ve cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli şartları taşımam nedeniyle adaylık başvurusu yaptım.

Adaylık başvurumun siyasi bir nedeni veya gerekçesi yok. Sadece yemin ettiğim ve söz verdiğim için bu başvuruyu yaptım. Ama, Meclis dışından aday gösterilmem için TBMM üye tam sayısının en az beşte birinin yazılı önerisi olmadığı için, bu talebim kabul görmedi."

18 yıllık öğretmen Ahmet Akteke'nin cumhurbaşkanı adaylığı başvurusu yapması hakkındaki haberin, ilçede yayınlanan bir gazetede manşetten yer almasının ardından öğretmenin adaylık serüveni Beyşehir'de halk arasında günün konusu oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber