AKP'de ucu ucuna tur hesabı...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasayı değiştirmek ve erken seçim kararı aldırmak için cumhurbaşkanlığı seçim turlarına devam kararı alan AKP, saat hesabıyla 15 Mayıs'a kadar 4 turu ucu ucuna sığdıran bir takvim belirledi.

AKP'nin takvimi Genel Kurul'da kabul edildi. Anayasa'da turlar arasında üçer gün ara bulunması yolundaki kuralın ihlal edildiğini anımsatan CHP, bu takvimin, "Anayasa ve içtüzüğe aykırı" olduğu uyarısında bulundu. Böylece yeniden Anayasa Mahkemesi kapasını aralık bırakan yeni bir karar alınmış oldu.

Saat hesabı

Turlar arasında üçer gün ara bulunması gerektiği için saat hesabıyla ucu ucuna 4 tur belirlendi.

Bu takvim önerisi Danışma Kurulu'na götürüldü ancak CHP katılmayınca Danışma Kurulu toplantısı yapılamadı. AKP bunun üzerine takvimi, grup önerisi olarak Genel Kurul'dan geçirdi.

Buna göre ilk tur 6 Mayıs pazar günü saat 11.00'de, ikinci tur 9 Mayıs çarşamba günü saat 14.30'da, üçüncü tur 12 Mayıs cumartesi günü saat 17.00'de, dördüncü tur 15 Mayıs salı günü saat 19.30'da yapılacak.

Bu arada grup önerisiyle, erken seçim teklifi ile 25 yaş ile bağımsız adaylara ilişkin anayasa değişikliği teklifinin 48 saatlik süre beklenmeden komisyon gündemine alınması ve Genel Kurul'un 16 Mayıs dahil her gün sabah saat 11.00'de açılıp gece saat 24.00'e kadar çalışması da kabul edildi. Böylece Annayasa değişiklikleri ve erken seçim kararı konusunda Genel Kurul'un açık tutulması sağlandı.

İtirazlara önlem

AKP, tur takvimini 3 Mayıs yerine 6 Mayıs'a alarak, dört gün boyunca Anayasa değişikliği ve seçim kararı konusunda hem muhalefetle pazarlık hem de yasal süreci tamamlayabilmek için zaman kazandı.

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ilk turun yapılacağı 6 Mayıs öncesinde Anayasa değişikliklerinin gerçekleştirilmesi için çaba harcayacaklarını bildirdi.

Bu taktik değişikliği, "ilk turda 367 bulunamazsa TBMM derhal seçime gitmesi gerekeceğinden, alacağı kararlar tartışmalı olacaktır" iddiasına karşılık bir önlem olarak yorumlandı.

Turlar çakıştı

Genel Kurul'da AKP'nin grup önerisine itiraz eden CHP'liler, 6 Mayıs'ta 367 sağlanamazsa 9 Mayıs'ta ilk turun tekrarının yapılacağı, burada 367 bulunursa aynı gün ikinci turun gerçekleştirileceği yönündeki AKP grup önerisinin anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. Kapusuz sıraları dolaşarak CHP milletvekillerini ikna etmeye çalıştı.

Millet Çağlayan'da bekliyor

Kapusuz, Genel Kurul'daki konuşmasında, sivil toplum örgütlerinin de erken seçim talebini dikkate aldıklarını, muhalefetin erken seçimden kaçmak istediğini vurgulayarak, "Hiç kimse size özel merdiven getirip elinizi tutanak başbakanlığı vermeyecek" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise, "Anayasa duvarına çarpa çarpa buraya geldiniz. Krizlerle dolu bir siyasete girdiniz. Miyadı dolmuş, son kullanma tarihi geçmiş bir parlamentoya kalıcı düzenlemeler yaptırmak hoş olmaz" dedi.

Bindirilmiş tur uyarısı

Grup önerisi oylanırken, Anayasa'ya göre üçer gün arayla 4 tur yapılması gerektiğini anımsatan CHP'li Ali Topuz, "1. oylamanın 9 Mayıs'ta tekrarlanacağı söyleniyor. Bu durumda Anayasa 4 tur öngörmesine karşın 5-6 tur yapılabilecek. Bunun tüzükte dayanağı yoktur. İçtüzük ihlali ve eylemli bir içtüzük ihdası şeklindedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber