Vekalet tartışmasında ibre Sezer'den yana

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

11. Cumhurbaşkanının 16 Mayıs'a kadar seçilememesi durumunda, bu tarihten sonra Çankaya'da kimin görev yapacağı tartışılıyor.

Anayasa Mahkemesi kararının ardından, Ankara'da yeni bir tartışma başlığı daha açıldı. Bu Meclis'in cumhurbaşkanı seçimini yapamaması halinde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi dolduğunda ne olacak? Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, partisindeki genel görüşün aksine, Cumhurbaşkanı Sezer'in göreve devam etmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekillerinin 24 Haziran'da seçim yapılmasına ilişkin önerisini alan TBMM Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanına vekalet konusundaki sorulara alaycı bir üslupla yanıt verdi.

Kendisinin vekalet edeceğinin sinyalini veren Arınç, ?Burada söz konusu benim. Anayasamız diyor ki, 7 yıllık süre için seçilir. Çok değerli Cumhurbaşkanımız Sayın Sezer'in görev süresi 16 Mayıs'ta ne yazık ki sona eriyor. Keşke 2. dönem daha seçme imkanımız olsaydı, ama bitiyor? diye konuştu.

ÖZDEN: SEZER VEKALET EDECEK

Anayasa maddelerine dayanarak 16 Mayıs'tan sonra cumhurbaşkanlığına TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın vekalet edeceğini dile getiren ve tartışmayı başlatan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden Anayasanın gerekçelerini inceleyerek görüşünün değiştiğini söyledi.

Özden ?Anayasa'nın hükümleri okunduğunda Meclis Başkanı vekalet eder bile görünse, Anayasanın gerekçeleri okunduğunda cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde eski cumhurbaşkanının vekalet edeceği açık bir biçim gözükmektedir. Bu nedenle tartışmaya yer kalmamıştır. Sayın Sezer vekalet edecektir? dedi.

BAYKAL: ARINÇ VEKALET EDEMEZ

CHP lideri Baykal ise, yeni bir cumhurbaşkanı seçilinceye kadar TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın vekalet edeceği iddasının doğru olmadığını belirterek ?bunun hiçbir geçerliliğinin olmadığı açıktır. Yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar 10. cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer cumhurbaşkanıdır? dedi.

ŞENER: SEZER DEVAM EDER

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de NTV'ye yaptığı açıklamada 11. cumhurbaşkanının 16 Mayıs'a kadar seçilememesi durumunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görevine devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Şener, ?Anayasa'nın 102. maddesi cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda eski cumhurbaşkanının görevinde kalması gerektiğini belirtiliyor. Ancak 106. maddede ise vekaletle ölüm ve istifa gibi hallerde vekaleti öneriyor. Ben 102. maddenin duruma daha uygun olduğunu düşünüyorum? dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, ?102. maddede ?Cumhurbaşkanı yenisi seçilene kadar devam eder' diyor. ?Seçilen göreve başlayana kadar' diyor. Böyle bir seçim olmadığına göre 16 Mayıs'ta görevi bitiyor. Aynı maddenin gerekçesine bakıyorsun, ?Cumhurbaşkanı göreve devam eder' diyor. Orada farklı yazıyor. Metinle gerekçesi uymuyor. 106. maddeyi okuduğunuz zaman da ?Meclis Başkanı devam eder' diyor. Ağırlıklı olarak öyle gözüküyor. Anayasanın dili bu kadar kötü olunca, herkes bir şey çıkartmaya çalışıyor? dedi.

Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ise, bu konuda uzun bir inceleme yapmadığını ancak Anayasa'ya göre, Sezer'in görev süresinin dolmasıyla birlikte, Meclis başkanının bu görevi vekaleten üstlenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Adalet Bakanı ?Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar Sezer mi göreve devam edecek yoksa Arınç vekalet mi edecek ?? sorusuna ise ?Bu tartışmaların kimseye faydası yok. İnşallah bir an önce yenisi seçilir ve koltuğuna oturur? yanıtını verdi.

ARINÇ: VEKALET KARARINI SEZER VERMELİ

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresiyle ilgili tartışmalara ilişkin, ?Hem eski bir Anayasa Mahkemesi Başkanı, hem mevcut Cumhurbaşkanımız olarak Sayın Sezer, bu konuda karar vermelidir? dedi.

Arınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski Anayasa Mahkemesi başkanlarından gazetecilere kadar, 16 Mayıstan sonra mevcut cumhurbaşkanın görev süresiyle ilgili tartışmalar yaşandığını söyledi.

Kamuoyunda bu konuda iki farklı düşüncenin bulunduğunu vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:

?Bir kısım, ?Sayın Sezer'in görev süresi 16 Mayıs'ta sona erer, yerine vekaleten Meclis Başkanı bakar' demektedir. Bir kısım ise ?Hayır mevcut cumhurbaşkanının görev süresi yenisi seçilinceye kadar devam eder' demektedir. Bu konuda karar verecek bir merci bulunmamaktadır. Eğer vekaleten bir durum söz konusu olacaksa, bu kişi ben olacağımdan, benim bu konuda çok taraf olmam şık değil. Ama bir hukukçu olarak elbette benim de görüşüm var. Benim görüşüme göre Sayın Sezer'in görev süresi 16 Mayısta sona erer. Kanaatimce bu tartışmaya son noktayı koymanın yolu şudur; hem eski bir Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak hem mevcut Cumhurbaşkanımız olarak Sayın Sezer, bu konuda karar vermelidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber