İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ABD'den net açıklama: Türkiye'de ordunun müdahalesini istemiyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, ABD'nin Türkiye'de "ordu veya başka birinin anayasal sürece müdahale etmesini veya anayasa üstü bir şey yaptığını görmek istemediğini" söyledi.

Düzenlediği günlük basın toplantısında, The Washington Post gazetesinde çıkan "Türkiye'de demokrasi krizi" başlıklı yoruma ilişkin görüşü sorulan Casey şunları söyledi:

"Türkiye'de demokratik düzeni desteklediğimiz çok açık. Türkiye'de anayasa ve seçim sandığının işlediğini görmek istiyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve diğer yetkililer de bunu açıkça ifade etti.

Elbette ordu veya başka birinin anayasal sürece müdahale etmesini veya anayasa üstü bir şey yaptığını görmek istemiyoruz." Casey, Türkiye'deki anayasal düzeni desteklemekle neyi kastettiği sorusunu da şöyle yanıtladı:

"ABD'nin Türkiye'ye kendi iç politikasının nasıl işleyeceğini dikte etmesine gerek yok. Türkiye, bir dost ve NATO müttefiki. Türk halkının, liderlerinin kim olacağına karar verme hakkını tamamen destekliyoruz.

Elbette Türk iç siyasi ilişkilerine dışardan herhangi bir müdahaleyi reddediyoruz ve elbette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği gibi, Türk halkının, liderlerinin kim olacağını, kimin başta olacağını sandık başına giderek belirleyebildiğini görmek istiyoruz." ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Şarm El Şeyh'e giderken uçakta gazetecilere söylediği sözleri hatırlatan Casey, "Biz, Türk halkının, liderlerine kendisinin karar vereceği özgür ve demokratik bir Türkiye'nin, Türkiye için, Avrupa için ve dünya için önemli olduğuna inanıyoruz. Ülkede anayasal düzen ve demokratik sürece saygı gösterilmesi çağrımızı sürdüreceğiz" dedi.

Terör örgütü PKK konusundaki bir başka soruya karşılık ise Casey, PKK tehdidine karşı Türkiye ve Irak hükümetiyle beraber mücadele edildiğini, bu amaçla terörle mücadele özel temsilciliğine atanan Emekli Orgeneral Joe Ralston'ın Türk ve Iraklı yetkililerle temaslarının sürdüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber