Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'ne kısmi iptal

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nin, "orta öğretimden ayrılan, mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara" Açıköğretim Lisesi'ne geçiş olanağı tanıyan hükmünün de aralarında bulunduğu bazı maddelerini iptal etti. Yönetmeliğin, "sınavlarda, kılık-kıyafetin öğrencinin rahatlıkla tanınmasını sağlayacak şekilde, sade ve temiz olması esastır" hükmü de iptal edildi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Eğitim-Sen, 14 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da iki ayrı dava açmıştı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay 8. Dairesi, iki davayı da esastan sonuçlandırdı.

Daire, YÖK'ün açtığı davada, yönetmeliğin Açıköğretim Lisesi'nin amacını içeren 5/a, kayıt ve kabul şartlarını içeren 15/b-c, kayıt için gerekli belgeleri içeren 18/c, kaydı kabul edilen öğrencilere ilişkin 20/b-e, öğretim sistemini içeren 25/2, öğrenim süresini içeren 26/b ve son paragraf, diploma notunun belirlenmesine ilişkin 32/2 ile yönetmeliğin geçici 4. maddesini iptal etti.

Dairenin gerekçesinde, eğitim sisteminin, eğitim ve öğretimde fırsat ve imkan eşitliğinin ruhuna ve amacına uygun, yönlendirme ve kademeli geçiş modeline dayalı olarak örgütlendiği vurgulandı.

"Orta öğretimden mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara yönelik yapılan düzenleme, dayanağı Yasa hükümlerine aykırı olduğu gibi eğitim sisteminin amacına, ilkelerine, hukuka ve hakkaniyete de uygun değildir" denilen kararda, yönetmeliğin söz konusu hükümlerinin iptal edilmesine oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.

Danıştay 8. Dairesi, Eğitim-Sen'in açtığı davayı da sonuçlandırdı.

Dairesi, söz konusu yönetmeliğin, bazı maddelerini iptal etti, bazı maddeler için karar verilmesine yer olmadığını belirtti.

Kararın gerekçesinde, Açık Öğretim Lisesi'nde gerektiğinde "yüz yüze" öğrenim uygulandığına göre, kılık-kıyafet yönünden her derece ve türdeki resmi ve özel okulların öğrencileriyle bu kurumlarda görevli yönetici, öğretmen ve diğer personelin kılık-kıyafetlerini düzenleyen "Milli Eğitim Bakanlığı ve Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmeliğin" uygulanmasına imkan tanıyacak şekilde bu yönetmeliğe atıf yapılması gerektiğine işaret edildi.

Söz konusu Yönetmeliğin, lise ve dengi okullardaki kız ve erkek öğrencilerin kılık-kıyafetini düzenleyen 12. maddesinde kız öğrenciler için "başı açık" olma koşulunun yer aldığı da vurgulanan gerekçede, merkezi sistemle yapılan sınavlarda da bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasının zorunlu olduğuna dikkat çekildi.

Gerekçede, "Böylece sınava katılacak kız öğrenciler için 'başı açık' olma kuralı zorunlu bir kural niteliği taşımaktadır" denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu kararları temyiz ederse, temyize Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bakacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber