22 Temmuz'da en az 2.5 milyon kişi yıllık izinde olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2007 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, genel seçim tarihinin 22 Temmuz olarak belirlenmesinin, yaz tatili dönemine denk gelmesi ve Türkiye'ye özgü koşullar nedeniyle milli iradenin sandığa tam olarak yansımasının baştan engelleneceğini söyledi. Aygün, ?Türkiye'de belki de rejimin kaderinin oylanacağı bu seçim, yaz tatili ve Türkiye'ye özgü nedenlerle son yılların en düşük katılımıyla yapılacak" dedi.

ATO Başkanı Aygün, yazılı açıklamasında, genel seçimlerin 22 Temmuz'da yapılmasının kararlaştırdığını hatırlatarak, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaz ortasında genel seçime gideceğini vurguladı. Çok partili hayata geçtikten sonra yapılan 13 genel seçimin, altısının Ekim, üçünün Kasım, birinin Mayıs, birinin Nisan, birinin Aralık ve birinin de Haziran ayında yapıldığını belirten Aygün, ?Türkiye sadece 5 Haziran 1977'de, yani bir yaz ayında seçim yapmış. Haziranda yapılmasına rağmen o seçimde bile seçime katılma oranı yüzde 77.42'de kalmıştı" dedi. Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde, seçime katılma oranının yüzde 79.1'le, 1980 sonrasında yapılan seçimlerin en düşük düzeyinde kaldığını hatırlatan Aygün, Türkiye'de siyasetin tıkanıklık yaşadığını, bunun yaşanmasında düşük katılım oranın da payı olduğunu savundu. 2002 seçimlerindeki düşük katılım yüzünden bazı partilerin barajı aşamadığını kaldığını ve AKP'nin yüzde 34.4 oy oranıyla tek başına TBMM'deki sandalyelerin yüzde 66'sını aldığını belirten Aygün, şunları söyledi:

?Türkiye'de yaklaşık 3.5 milyon ikinci konut, yani yazlık ev bulunuyor. Buna göre Türkiye'deki ailelerin yaklaşık yüzde 20'si yaz aylarını yazlık evlerinde, diğer bir deyişle seçmen olarak kayıtlı bulunduğu ilin dışında geçiriyor. Bu 14 milyona yakın insanın yaz aylarını yazlıklarında geçirdiği anlamına gelir. En azından 2 milyon kişinin de otel ya da benzeri yerlerde tatilde olduğunu varsayarsak yazın 16 milyon kişilik bir nüfus hareketi gözlenir. Bunların en az 8-10 milyonunun seçmen olduğunu dikkate almalıyız. Bu yüzden, Bodrum, Kuşadası Çeşme, Marmaris ve daha bir çok ilçemizin normal zamanda 40-50 bin olan nüfusu yaz aylarında 1 milyona yaklaşıyor.ö

10 MİLYON ÇALIŞANIN YILLIK İZİN DÖNEMİ

"Yaklaşık 20 milyon seçmenin oy kullanmayacağı baştan belli bir seçim milli iradeyi ne kadar temsil eder?" diye soran Aygün, bu seçim döneminde çok önemli Anayasa değişikliğinin referandumunun ya da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun yapılma olasılığının bulunduğunu dile getirdi. Türkiye'de sayıları 2.2 milyonu bulan memurlarla birlikte yaklaşık 10 milyon kişinin ücretli olarak çalıştığını anımsatan Aygün, ?Ücretli çalışanlar yaz tatiline ağırlıklı olarak Temmuz-Ağustos aylarında çıkar. Tatili 15'er günlük süreler olarak dikkate alırsak en az 2.5 milyon kişinin izinli olduğu bir dönemde seçim yapmak, o seçimin sonucunu baştan sakatlayacaktır" diye konuştu. Temmuz ayının Türkiye'den turistik amaçla yurt dışına çıkışların en yükseğe çıktığı bir ay olduğunu belirten Aygün, geçen yıl temmuz ayında yurt dışına çıkan vatandaşların sayısının 723 bin olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber