Afrin'de ikinci aşama: Eve dönüş

Afrin'in 58 günde temizlenmesinin ardından planın ikinci aşamasına geçildi. Türkiye, TSK bildirilerinde vurgulanan "güvenli, huzurlu, barış içinde bir Afrin" için harekete geçti. Sivillerin eve dönüşü başlarken, kentin demokratik bir yönetime kavuşması için her grubun katılacağı bir halk idaresi oluşturulacak

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 20 Mart 2018 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Afrin'de ikinci aşama: Eve dönüş

Türkiye, Zeytin Dalı Harekatı'nda 58'inci günde Afrin ilçe merkezine girilmesiyle ilk hedefine ulaştı, hızla ikinci aşamaya geçildi. KARAR'ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre, harekat sırasında teröristlerin tehdit ve baskısına rağmen Afrin'i terk eden halk, ilçenin örgütten kurtarılmasının ardından geri dönmeye başladı. TSK'nın bildirilerinde mesajını verdiği "Güvenli, huzurlu ve barış içinde bir Afrin" için çalışmalar zaman kaybetmeden başlatıldı. Kaynaklar, Türkiye'nin Afrin planını "demokratikleşme adımlarının hızla atılması" olarak açıkladı. Tüm etnik grupların etkin ve adil şekilde temsil edileceği, Afrin'i demokratik şekilde yönetecek bir halk idaresinin kurulmasına yönelik etkili adımlar atılacak. Afrin'de hayatın hızla normale dönmesi için gereken güvenlik, yönetim ve inşaa faaliyetleri için çalışmaların başladığı ifade edildi.

Öte yandan YPG/PKK'nın sivilleri kalkan olarak kullanma planı, TSK'nın hassasiyeti ve halkın direnişiyle çökünce teröristlerin rejim kontrolündeki bölgeden Menbiç'e, buradan da Kobani'ye kaçtıkları belirlendi. Ancak örgütün arkasında 200 terörist bıraktığını belirten kaynaklar, bunların Afrin çevresinde gizlendiklerinin değerlendirildiğini bildirdi. Gizlenenlerin vur-kaç veya canlı bomba saldırıları gibi şok terör eylemleri planladığının öngörüldüğünü belirten kaynaklar, bu nedenle Afrin'de güvenliğin tam olarak sağlanması için arama ve temizlik faaliyetlerinin sürdüğünü vurguladı. Harekatın başından sonuna kadar terör örgütünün yaptığı saldırılarla sivilleri katletmesi, Afrin'deki halkın çıkışına izin vermemesi, TSK ve ÖSO güçlerine karşı ciddi bir direniş gösteremeden kaçması nedeniyle büyük imaj kaybına uğradığını belirten kaynaklar, örgütün büyük bir şok yaşadığını, bu gibi saldırılarla toparlanma çabasına gireceğinin değerlendirildiğini kaydetti. Dünyadan beklediği desteği göremeyen örgütün, her fırsatı katlima dönüşebilecek terör saldırıları planladığı bildirildi. Diğer taraftan Zeytin Dalı Harekatı'nın Tel Rıfat bölgesinin de terör örgütünden temizlenmesiyle sürdürüleceği belirtiliyor. Rus üslerinin bu bölgede bulunması nedeniyle diplomasi masası da yoğun trafiğine devam ediyor.

KURTULUŞ KONGRESİ'NDEN 17 MADDELİK BİLDİRİ

Teröristlerden temizlenen ilçenin kaderini belirleyecek olan Afrin Kurtuluş Kongresi önceki gün Gaziantep'te toplandı. Kongreye YPG/PKK'nın zulmünden kaçan Kürt, Arap, Alevi ve Ezidi 100'e yakın Afrinli katıldı. Kongre Sözcüsü Afrinli Kürt muhalif Hasan Şindi "Afrin'de yaşayan her kesimden kişiler bu toplantıda yer aldı. 30 kişilik yerel meclis olarak aldığımız kararları uygulayacağız" diye konuştu. Kongrede yayımlanan sonuç bildirgesinde ise 17 madde yer aldı. Maddelerden bazıları şöyle: Mayınların temizlenmesi, eğitim, sağlık ve adaletin düzenli şekilde sağlanması, halkta bulunan silahları arındırmak, intikam, nefret ve şiddetin ortadan kaldırılması, iç ve dış barışın gerçekleştirilmesi, saygı ve sevgi kültürünün ekilmesi ve tüm çevrenin Afrin'de emniyetin ve huzurun bulunduğunu ve terörden arındığını yaymak.

TERÖRİSTLER KAÇTI ZULÜMLERİ SÜRÜYOR

Mehmetçik ve ÖSO'nun geldiğini görünce Afrin ilçe merkezini terk eden teröristlerin tuzakladığı bombalardan biri patladı. Önceki gün akşam saatlerinde 4 katlı bir binada yaşanan olayda 7 sivil ile 4 ÖSO mensubu yaşamını yitirdi. ÖSO unsurlarının arama yaptıkları sırada patlayan bombanın etkisiyle bina yerle bir oldu, çok sayıda arça da kullanılamaz hale geldi. Olayda iki yeğenini kaybeden Nasır Fuad, cenazelerin yanında gözyaşı döktü. Fuad, teröristlerin birçok evi bu şekilde tuzakladıklarını belirterek "Onlardan olmayan insanların evlerine bomba ve mayın döşemişler. Gittiler diye seviniyorduk ama giderken bizi rahat bırakmadılar. Yeğenlerimin ailesi çok kötü durumda, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Cesetleri dahi alamıyoruz" ifadelerini kullandı. ÖSO mensubu Fadıl Randav da arkadaşlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını kaydederek "Teröristlerin tek amacı insanları öldürmek" dedi.

HİLAL ÖZTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber