Şener: Anayasa değişikliği sonraki seçimde uygulanır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2007 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, cumhurbaşkanı seçim sürecinin sürdüğünü belirterek, ''Seçim yapılabilirse, Anayasa değişikliği bir sonraki seçim için uygulanır'' dedi.

Şener CNN TÜRK'te yayınlanan Ankara Kulisi programında Fikret Bila ile Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı Şener, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla cumhurbaşkanı seçme imkanının daraldığı, hatta imkansızlaştığının altını çizerek, bundan sonrası için büyük bir sorun oluşturacağının anlaşıldığını söyledi.

Bu tıkanıklığı aşmak için 367'yi bulmaya çalıştıklarını ifade eden Şener, ileride yaşanacak sıkıntıları aşmak için de Anayasa değişikliği öngördüklerini anlattı.

"Eğer seçim yapılırsa, Anayasa değişikliği bir sonraki seçim için geçerli olur" diyen Şener, "Toplantı yeter sayısının 367'ye bağlanmış olmasıyla, bu tür bir seçim sisteminin artık Meclis'te yapılmasının çok zor olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonraki dönemlerde bu tıkanıklığı tekrar yaşamamak için çözüm bulmuş olacağız.Ama bu seçimde de bulamazsak bu seçim de bu çözümle yapılmış olacak" diye konuştu.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusu bugün ortaya çıkmış bir konu olmadığının da altını çizen Şener, "Ben 16 yıldır Meclis'teyim, Meclis'teki görüşmelerde, partilerarası görüşmelerde dile getirilmiş konuşulmuş tartışılmış, bu konuyla ilgili araştırmalar yapılmıştır. Bir günde ortaya çıkmış bir konu değil. Meclis'in blokajdan kurtulması lazım, sade bir değişiklik yapacaksınız. Milletin vekilleri yerine millet seçecek. Bu kadar basit" ifadesini kullandı.

Anayasa'da boşluk bulunmadığını, meclisin seçimden bir gün önce bile yasa çıkarabileceğini, ayrıca 102'nci maddenin son fıkrasında da "eski cumhurbaşkanı yenisi seçilene kadar devam eder denildiğini" vurgulayan Şener, Ak Parti ile ANAVATAN'ın ortak imzasıyla verilmiş Anayasa'da değişiklik teklifinin bugün Anayasa Komisyonu'na sunulduğunu bildirdi.

Sezer veto ederse...

Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişiklik paketinin Cumhurbaşkanı'ndan geri dönmesi halinde tekrar sunulacağını, sonunda Cumhurbaşkanı'nın paketi onaylamaması halinde halka götürebileceğini anlatan Şener, aynı gün iki sandığın seçmenin önüne konmasının daha iyi olacağını, ancak referanduma gidilmesi halinde sürecin değişebileceğini söyledi.

Şener, konuşmasında 22 Temmuz seçimlerinden AK Parti'nin karlı çıkacağını savunarak, "Yeni dönemde AKP ve CHP Meclis'te olacaktır. Bunların dışındaki partilerin Meclis'e girip giremeyeceği belli değil. Orada büyük zorluklar var" dedi.

Abdüllatif Şener, "Seçimlerden ne bekliyorsunuz?" sorusuna, "Henüz konuyla ilgili anket yapılmış değil. Değişik il ve ilçe teşikatlarımızdan almış olduğumuz bilgilere göre, bu süreçte AKP oylarında önemli bir artış kaydedilmiştir. Bu ortamda yapılacak bir seçimden AK Parti karlı çıkacaktır" yanıtını verdi.

Şener seçim sonrası Meclis'te oluşacak yeni şekillenmeyle ilgili olarak da, "O konuda yorum yapmak henüz erken. Ancak AKP ve CHP Meclis'te olacaktır. Bunların dışındaki partilerin Meclis'e girip giremeyeceği belli değil. Orada büyük zorluklar var" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber