İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Afrin'dek teröristler üç günde buhar oldular

Afrinliler, kentin temizlenmesinden hemen önce terör örgütünde yaşanan çözülmeyi KARAR'a anlattı: Sivillerin yolunu kesen elebaşları bir sabah ortadan kayboldu. Üç gün içinde ne yapacaklarını şaşıran teröristler kenti terk etmeye başladı. Kontrol edemedikleri sivillerin arasına karışıp kaçtılar

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 21 Mart 2018 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Afrin'dek teröristler üç günde buhar oldular

Zeytin Dalı Harekatı'nın 58'inci gününde, 18 Mart'ta teröristlerden arındırılan Afrin'de TSK ve ÖSO güçleri örgütün kullandığı binalarda temizlik faaliyetlerini sürdürürken, bir yandan da Afrin halkına yardım ediyor. KARAR'ın ulaştığı sivillerin anlattıkları ise Afrin'de hakimiyetin sağlanmasından hemen önce terör örgütünde yaşanan çözülmenin ayrıntılarını ortaya koydu. KARAR'ın ulaştığı Afrinliler "Son üç güne kadar halkın kaçmasını engellemek isteyen teröristlerin başlarındakiler aktifti. Sık sık direniş, savaş çağrısı ve hazırlık yapıyorlardı. Bir sabah aniden ortadan kayboldular. Sözde komutanları adeta görünmez oldu. Sivillerin kaçışını da engelleyemediler" diye konuştu. Üst düzey teröristlerin ortadan kaybolmasından sonra geride kalanlardaki paniğin gözle görülür hale geldiğini belirten siviller "Halk bu durumu fark etti ve kaçmak için daha çok çabaladı. En büyük kaçışlar bu sırada gerçekleşti. Alt düzeydeki teröristler toplanıp kendi aralarında konuştular. 14-16 Mart arasında birçoğu sivillerin arasına karışıp ilçeden kaçtıklar" ifadelerini kullandı.

Askeri kaynaklar ise kentte küçük bir grup bırakan terör örgütü YPG'nin ilçe merkezinde bulunan üst düzey teröristler ile Kandil arasındaki iletişimin Afrin'in kontrol altına alınmasından 10 gün önce artmaya başladığını bildirdi. Bir hafta önce yani ilçe merkezinin kıskaç altına alınmaya başladığı günlerde ise Kandil'den "Afrin'e çekilin" talimatı geldiği belirtildi. Yaklaşık 5 bin teröristin kırsaldan ve ilçe merkezinden son 10 gün içinde geri çekildiği değerlendiriliyor.

Güvenlik kaynakları, önce 'gerekirse mevzilerde ölün' emri veren ancak stratejik noktalar tek tek ele geçirilince 'çekilin' mesajı gönderen Kandil'in talimatının ardından başlayan kaçışların 14-15 Mart arasında yoğunlaştığını ifade etti. Afrin'in TSK ve ÖSO tarafından tamamen kuşatılmasıyla kaçmaya başlayan 5 bine yakın teröristin, sivil şeklinde kamufle olup ilk olarak Tel Rıfat'a ardından da Menbiç'e doğru kaçtığı bildirildi. Kaynaklar ayrıca ilçe merkezinden ayrılan ilk teröristlerin örgütün elebaşları olduğunu da doğruladı.

GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPANDI İLERLEMELER SÜRÜYOR

Zeytin Dalı Harekatı'nda tam iki ay geride kalırken operasyonun 58'inci gününde kontrolün sağlandığı Afrin'de ilçe merkezine giriş-çıkışlar kapatıldı. TSK, mayın ve patlayıcı temizliğinin sürdüğü Afrin'de olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. İlçenin tüm giriş ve çıkışları Mehmetçik tarafından tutuldu. Ayrıca dün 3 köyü daha teröristlerden kurtarıldı. TSK ve ÖSO Afrin'in güneyinde teröristlere yönelik sürdürdüğü operasyonlar kapsamında Ayn Darah, Basutah ve Burj Abdallah köylerini terörden ardındırdı. Öte yandan Mehmetçik, arama yaptıkları bölgelerde sevgi gösterileriyle karşılandı. Kendi kumanyalarının tamamını bölge halkına veren askerler, çocuklarla sohbet etti. AFAD ve Kızılay'ın yardımlarının sürdüğü bölgelerdeki çocukların mutluluğu da objektiflere yansıdı. Ayrıca TSK halkın ilçede üç teröristi yakalayıp askerlere teslim etmesine dair fotoğrafları paylaştı. Genelkurmay'ın Twitter'daki hesabından yapılan paylaşımda "Afrin'de halk, Türk Silahlı Kuvvetleri ile el ele" denildi. Dün teröristlerin kazdıkları tünellere de girildi. Teröristlerin kente hakim tepelere özel iş makineleriyle açtığı tünellerin giriş kısmı bir kamyonun girebileceği genişliğe sahip. Yaklaşık 2 metre çapındaki tünellerin tespit edilen ilk kısmı 400 metreyi buluyor.

KENAN BUTAKIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber