İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Afrin'de yüzler gülmeye başladı

Milliyet'e konuşan Afrinliler, terör örgütünün 14 yaşına giren çocuklarını zorla terörist yaptığından şikayet ederken bazıları da PYD/PKK'nın vergi adı altında haraç aldığını, bazıları ise kentte en büyük sorunun susuzluk olduğunu anlatıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Mart 2018 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Afrin'de yüzler gülmeye başladı

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında kurtarılan Afrin şehir merkezinin YPG/PKK'lı teröristlerden temizlenmesiyle yüzler gülmeye başladı. ÖSO ile koordineli bir şekilde hızla ilerleyen temizlik çalışmalarında komandolar ile "Mayın, El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Timi" (METİ) de görev alıyor. Mehmetçik'in ilçeye gelmesiyle yüzü gülen siviller sevinçliler ancak tedirginlikleri de sürüyor. Kamyonetlerle akın akın evlerine yerleşmeye gelen sivillerin korunması ve insani yardım ulaştırılması için de son derece titiz bir şekilde çalışılıyor. Olası casusluk faaliyetleri ve saldırılara karşı tank ve zırhlı araçlarla TSK, Afrin sokaklarında aralıksız devriye geziyor. ÖSO mensupları da kimlik kontrolü yapıp şüphelileri sorguya alıyor.

Kent merkezinde önceki gün bir el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu üç askerin şehit olmasıyla büyük bir yasa boğulan Afrin'deki TSK ve ÖSO askerleri, intikam yemini etti. "And olsun ki, şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız" diyerek birbirlerine destek olan TSK ve ÖSO mensuplarının birlik ve dayanışması da Afrin sokaklarında yoğun bir biçimde hissediliyor.

Su bekliyorlar

Afrinli 35 yaşındaki Ömer Muhammed Hamu, terör örgütünün etkisinden hala kurtulmamış. TSK'ın ilçe merkezine dağıttığı ekmekle yüzünü kapan Hamu, hasta annesi için yardım istiyerek şunları ekledi: "Türk askeri gelecek diye suları kestiler. Amaçları bizi yıldırıp şehri terk etmemizdi. Ama annem hasta diye şehirden çıkmadım. Üç çocuğum eşim ve annem ile 12 gündür evde susuzluk çekiyoruz. Türk askeri bize yemek veriyor, suyumuzu da bağlarsa minnet duyarız."

'Terörist yapıyordu'

Elektrik için mazot ihtiyacı olduğunu söyleyen Fatma Akkaş da, "PKK çocuklarımızı alıp dağda eğitiyor sonra terörist yapıyordu. Şimdi bu dertten inşallah kurtulduk. Ama hayati sorunumuz var, günlerdir evlerimizde elektrik yok. Elektrik olmayınca su da olmuyor ve çamaşır, bulaşık yıkayamıyoruz" diye konuştu.

Her yerde yaralı eşini arıyor

Kocası Kürt olan 18 yaşındaki Amine Abdul ise Afrin sokaklarında çaresizce dolaşıp eşinden haber alacağı birileriyle karşılaşmayı umuyor. Amine Abdul, bir ay önce PYD/PKK'nın kocasını alıp dağa kaldırdığını anlatırken göz yaşlarına hakim olamadı. Abdul yaşadıklarını Milliyet'e şu sözlerle anlattı:

"Türk askerine karşı savaştırmak için gece yatağından alarak dağa çıkardılar. O kaçıp geri geldi ama ayağından vurdular. Şehri terk ettikleri zaman umuda kapıldım, onu bırakırlar diye düşündüm ama yaralı kocamı alıp yanlarında götürdüler. Şimdi bir umut ondan haber almak için uğraşıyorum. Eve gitsem uyuyamıyorum. İnşallah başına bir hal gelmez. Ben Arap kökenliyim eşim Kürt ama ikimiz de Türkleri çok seviyoruz."

'Canım Türk askerine kurban'

Türk askerinin karargah olarak kullandığı bir binanın önünde bekleyen 81 yaşındaki Sorin Hacı asker selamı vererek, "Türk askeri geldi çok şükür. Şimdi komutanı bekliyorum, boynuna sarılmak istiyorum" dedi. Hacı, PKK'nın her yıl zorla kendisinden yüz bin Suriye lirası aldığını belirterek şunları anlattı:

"Türk askerinin gelişine en çok ben sevindim, bizi PKK'dan kurtardı. Benim buradan kaçmamı söylediler ama ben kaçmadım. Neden kaçayım? Kürt doğdum Kürt öleceğim ama Türkleri de seviyorum. İki torunum yeni 14 yaşına girdi, her gece korku içinde dua ederdim, PKK onları da dağa kaldırmasın diye. Artık inşallah kurtulduk, canım Türk askerine kurban olsun."

'Özümüze kavuştuk'

Türk askerinin gelişine en çok sevinenler kuşkusuz Arap kökenli Afrinliler oldu. Bunlardan 50 yaşındaki Fatma Zeynepli de, "Nihayet özümüze kavuştuk, Allah Erdoğan'dan ve Türk askerinden razı olsun, bizi hem zulümden kurtardı hem şehrimizden o teröristleri attı" ifadelerini kullandı.

Çocuklarını bekliyorlar

Afrinli aileler, örgütün çocuklarını zorla silah altına almak için yaptığı baskıları anlattı. 3 çocuk sahibi Ebu Faruk, "Örgüt baskı yaptı. Çocuklarım Afrin'den kaçtı. İki oğlum Türkiye'de. Diğeri de Lübnan'a yerleşti" dedi.Muhammet Raşid de, "Örgüt çocuklarımı istedi. Çocuklarım evliydi. Ülke dışına kaçtı. Sonradan öğrendik ki ikisi Türkiye'ye bir de Almanya'ya gitmiş" dedi

Bünyamin Aygün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber