Temel ilaç listeleri sağlıkta tasarruf sağlar

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hekimler, eczacılar, üreticiler ve Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin ilaç harcamalarını masaya yatırdı.

İstanbul Tabip Odası öncülüğünde cuma günü başlayan "Akılcı İlaç Kullanımı ve Farmakoekonomi Sempozyumu"nda ilaç tüketimini dengelemek üzere temel ilaç listelerinin oluşturulması gündeme getirildi. Tüm taraflarla bir yol haritası oluşturmayı amaçladıklarını söyleyen İstanbul Tabip Odası Başkanı Özdemir Aktan, Türkiye'nin sağlık harcamalarında ilacın yüzde 40'lık bir payı olduğunu ve bu alanda tasarruf sağlanabileceğini söyledi."Türkiye'de ilaç harcamalarında dünyanın en hızlı büyüyen ikinci pazarı. Bu düzeltilmeli" diyen Aktan, akılcı ilaç kullanımıyla bu sorunun çözülebileceğini belritti. Aktan, "Öncelikle temel ilaç listeleri hazırlanmalıdır" dedi.

Doğru ilacı seçilmeli

Türk Tabipleri Birliği İlaç Danışma Kurulu Üyesi Ersin Yarış da toplumda sık görülen hastalıkların en az yüzde 80'ini çözebilecek ilaçların belirlenmesi isteyerek "Bunun ilk basamağı sağlık hizmetleri tanımına da uyuyor. İlacın toplumsal ve mali boyutları var. Zaten ilaca bu kadar para harcayacak zenginlikte değiliz. Asıl sorunumuz tüketilen ilaçların ne kadarının gerekli olduğunu bilmememiz" dedi.

Yarış, eş değer ilaçların da tasarruf sağladığını ancak bu konuya dikkat edilmezse ilaç promosyonlarının kontrolden çıkabileceğini söyledi. Türk Farmakoloji Derneği Başkanı Mehmet Melli de akılcı ilaç kullanımının sadece ucuz olanı seçmek değil, aynı zamanda doğru ilacı bulmak anlamına geldiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber