Maliye'de bürokratik oligarşi sürüyor

Maliye Bakanlığı'nın Vergi Müfettiş Yardımcısı alımında kast sistemi benzeri bir durumun hala devam ettiği ve insan onuruyla bağdaşmayan tutumların sürdüğü bildirildi.

Haber Giriş : 26 Mart 2018 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye'de bürokratik oligarşi sürüyor

Maliye Bakanlığı'nın Vergi Müfettiş Yardımcısı alımında kast sistemi benzeri bir durumun hala devam ettiği ve insan onuruyla bağdaşmayan tutumların sürdüğü bildirildi.

Bakanlık tarafından açılan 2 bin kişilik Vergi Müfettiş Yardımcı kadrosuna 5. Dönem olarak bin 799 kişi alındı. Daha mesleğe başlamadan 201 kişi kadro bulunmasına rağmen tam 201 kişi saf dışı edildi. Ancak bu durumu hazmedemeyen bürokratik oligarşi, 3-3,5 yıllık yardımcılık döneminde bin 799 kişilik kadroyu son açıklanan yeterlik sözlü sınavında 174 Vergi Müfettiş Yardımcısı'nı eleyerek 960'a indirdi. Yani söz konusu kadronun yaklaşık %50'sini performans, yetki, yeterlik yazılı ve sözlü sınavlarını bahane ederek eledi ya da yardımcılık unvanı altında eziyet etmeye devam etti. Kurum giriş sınavı, ön mülakat ve mülakatla kadroya aldıkları Vergi Müfettiş Yardımcılarını açıkça istemeyerek 6 aylık temel eğitim sürecinde "Sizi siyasi iktidar zoruyla aldık" demek suretiyle niyetlerini açıkça ortaya koydu. Son açıklanan yeterlik sözlü sınavında, yani mülakatta herhangi bir objektif kritere dayanmaksızın ve herhangi bir kayıt alınmaksızın 174 Vergi Müfettiş Yardımcısı elendi. Söz konusu sözlü mülakatlarda komisyon üyeliği yaparak, bazı elenen Vergi Müfettiş Yardımcılarını arayıp "Mevzuat açısından sorunun yok ama kaderci olmak lazım, demek ki böyle olacakmış, biz vesile olduk" veya "Biz senden memnunuz ama böyle oldu, sonraki sınava girerek yaparsın" gibi insan onuruyla bağdaşmayan, insan aklıyla, emeğiyle oynayarak dalga geçer gibi söylemlerde bulunmuş olan bir organizasyon, Kurumun kritik kadrolarında yer alarak kamu gücünü olumsuz yönde etkilediği görülüyor.

Sadece kendi çıkarları korunsun diye ve B, C, Ç gruplarına yeterlik sınavlarında başarılı olanların yüzde 5'inin alınması şartından dolayı daha fazla kişinin bu gruplara girmesine engel olmaya çalışan bürokratik oligarşik yapı, kamu zararına sebebiyet vermekte, gereksiz yere yargıdaki iş yükünü artırmakta ve insanların devlete olan güvenini azaltmaktadır.

Vergi Müfettiş Yardımcılarının şimdi son umudu, Cumhubaşkanına seslerini duyararak bu haksızlığa son verilmesi.

Kaynak: Milat Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber