Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk tur oylama bugün tekrar yapılacak

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 06 Mayıs 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye'nin 11'inci cumhurbaşkanı için ilk tur oylama bugün saat 11.00'de tekrar yapılacak.

CHP'nin başvurusu üzerine "Anayasa Mahkemesi'nin oturum yeter sayısı 367'dir" şeklinde verdiği karar nedeniyle cumhurbaşkanı seçim turlarının tarihi yeniden belirlenmişti.

Buna göre, TBMM Genel Kurulu bugün saat 11.00'de Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplanarak, 11'inci cumhurbaşkanı için ilk tur oylamayı tekrar yapacak.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, seçimde tek aday olarak bulunuyor.

Bugünkü oturumda Meclis Genel Kurulu'nda en az 367 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor, bulunmazsa AK Parti birinci turun 9 Mayıs'ta yenilenmesini isteyecek.

Gül: "Yine aday olurum"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, bugün yaptığı açıklamada, Anayasa'nın değiştirilip cumhurbaşkanını halkın seçmesi durumunda, AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının yine kendisinin olmasını beklediğini söyledi.

Gül, Financial Times gazetesinin Türkiye temsilcisi Vincent Boland'a verdiği demeçte, cumhurbaşkanı olması için kamuoyunda kendisine yüzde 70 oranında destek verildiğini belirterek, "Bu yüzden halka gitmeye karar verdik. İlk turda çoğunluğu alacağım" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu karar ve bu kararın ardından azınlığın çoğunluğa "şantaj" yapabileceği düşüncesinden hareketle cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğine karar verdiklerini söyleyen Gül, şu anda Meclis'te bu yönde anayasal değişiklikler üzerinde çalıştıklarına işaret etti.

Gül, bir başka soru üzerine, Anayasa değişikliklerinin birkaç gün içinde kabul edilmesini beklediğini söyledi.

Bu konuda ANAVATAN ve DYP'nin desteğini aldıklarını ifade eden Gül, bu partilerin sözlerini tutması durumunda değişikliklerin TBMM'nin ilk oturumunda kabul edileceğini, eğer tutmazlarsa referanduma gideceklerini kaydetti.

Gül, cumhurbaşkanını seçmek için TBMM'de yarın düzenlenecek oturumda yeterli çoğunluğun sağlanıp sağlanmayacağı sorusunu,"Bilmiyorum, fikirlerini değiştirebilirler" şeklinde yanıtladı.

367 yakalanamamıştı

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin 11'inci cumhurbaşkanı için ilk tur oylama 27 Nisan'da yapılmıştı. Ancak Anayasa'nın 102'nci maddesinde öngörülen 3'te 2 çoğunluk sağlanamadığı için seçim ikinci tura kalmıştı.

Bunun üzerine CHP oylamayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmüş ve Anayasa Mahkemesi de, CHP'nin 367 konusundaki iptal başvurusunu yerinde bularak, cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunu oy çokluğuyla iptal etmişti.

Mahkeme kararında ilk 2 turda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiğine vurgu yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber