"Primleri internetten ödeyin" diyen SSK'nın web sitesine ulaşılamıyor

Haber Giriş : 16 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Mayıs 2004 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan ve işverenlere prim ödemeleri ve sigortalılarla ilgili tüm işlemleri sigorta müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden 24 saat boyunca rahatlıkla yapma imkanı tanıyan SSK'nın ?e-bildirge' projesinde sıkıntı yaşanmaya başladı.

Çalışan sayısı 8'in üzerinde olan işyerlerine SSK bildirimlerini internetten yapma zorunluluğu getiren projeye göre, mayıs ayındaki bildirgelerini haziran ayı sonuna kadar göndermeyen şirketlere iki asgari ücret cezası tutarında 846 milyon liralık ceza verilecek. Ancak ?www.ssk.gov.tr' web adresinin çoğu zaman kapalı olmasından dolayı bir türlü işlem yapamayan işyerleri, yapmaları gereken işlemlerini ay sonuna kadar bitirememe endişesine kapıldı. Muhasebeciler, kayıt altında çalışanlara böyle bir uygulamadan dolayı para cezası verilmesini ?kabul edilemez' bularak, sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, internet üzerinde e-bildirge işlemi yapmak istediğini, ancak bir türlü yapmak istediği işlemleri yapamadığını vurguladı. Arıkan, internet üzerinden işlem yapmanın zorluğunun yanında birçok muhasebecinin bu işlemleri yapabilecek yeterli altyapıya sahip olmadığını da belirtti. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Genel Müdürlüğüne şikayette bulunduklarını açıklayan Arıkan, ?Bakanlığın bu konuda bir düzenleme yapması gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 5,5 milyon kayıt dışı istihdamın olduğu bir yerde, kayıt altında çalışan bir insana böyle bir uygulamadan dolayı para cezası verilmesi kabul edilemez. Eğer böyle bir para cezası verilirse tabii olarak herkes yargıya müracaat edecektir. Eminim ki yargının sonucu da şirketlerin lehine olacaktır.? diye konuştu. Konuyla ilgili şikayetleri ilettiğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ise bilgisayarlarında XP programı olmayan kullanıcılardan şikayet aldıklarını bildirdi. Yetkililer, daha iyi işlem yapmak isteyenlerin bilgisayarlarına daha hızlı işlem yapan program yükletmeleri gerektiğini kaydetti.

Durumdan yakınan bir şirket yetkilisi de, ?Beyanname ve bildirgelerin hazırlanması için 10 gün gibi bir süre kalmasına rağmen şirket muhasebecileri ve muhasebe büroları siteye girip eksiklerini görme ve tamamlama imkanı bulamıyorlar.? dedi. İşlem yapmaları gereken sitenin sık sık yenileme dolayısıyla kapandığını, her gün saat 12.00 ila 13.30 arasında ise sürekli kapalı tutulduğunu belirten yetkili, ?Normal internet siteleri ve ssk.gov.tr'ye 2-3 saniyede girilebilirken e-bildirge uygulamasına 15 dakikadan önce girmek çok zor.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber