75 AKP milletvekilinde dokunulmazlık korkusu

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 06 Mayıs 2007 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeniden Meclis'e girememeleri durumunda, haklarında fezleke bulunan milletvekilleri yargı karşısına çıkacak, mahkum olurlarsa hapse girecekler

HAKKINDA fezleke bulunan milletvekillerini seçim korkusu sardı. 22 Temmuz'da seçilemeyecek olan milletvekilleri hakim karşısına çıkacaklar.

Çeşitli suçlar nedeniyle haklarında fezleke bulunan çok sayıda milletvekili için 22 Temmuz seçimleri kader günü olacak. Yeniden seçilemeyecek birçok milletvekiline yargı yolu açılacak. Dokunulmazlık zırhını kaybeden vekiller eğer haklarında soruşturma varsa mahkemede hakim karşısına çıkacak. Meclis'te bekleyen fezlekelerde ?ateşli silahlara muhalefet'ten ?evrakta sahtecilik'e kadar birçok suçlama var.

3. yasama yılı olan 2004'de 102 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı. Dokunulmazlıkları nedeniyle hakim karşısına çıkarılamayanlar arasında Başbakan Erdoğan'dan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'dan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e kadar bir çok bakanın ismi bulunuyor. 5 yıllık süre içinde sadece AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, hakkında hazırlanan fezleke sonucunda istifa etmek zorunda kaldı. Diğer milletvekillerine ise dokundurtulmadı.

Liste başı başbakan

2007 yılı da dahil olmak üzere Meclis'te 120 milletvekili hakkında 260 dosya bulunuyor. Bunlardan 75 tanesi AKP'li milletvekillerine ait. Geriye kalan 45 dosyanın ise muhalefet milletvekillerine ait olduğu öğrenildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında İSKİ dosyasından sonra, AKBİL ile ilgili ?evrakta sahtecilik' savıyla fezleke hazırlandı. Fezlekede, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bürokratları olan, AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın, Kırşehir Milletvekili Mikail Aslan'ın da dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.

Refah dönemine ait ?Kayıp Trilyon Davası' nedeniyle AKP'li birçok isim hakkında da fezleke düzenlenmiş durumda. Abdullah Gül, Abdülkadir Aksu gibi isimler eğer milletvekili seçilemezlerse hakim karşısına çıkacaklar.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında naylon fatura, hayali ihracat ve sahtecilik yoluyla vergi kaçakçılığı suçlarına ilişkin dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle iki ayrı fezleke bulunuyor.

Abdullah Gül ve Abdülkadir Aksu'nun Refah Partisi döneminden ?özel evrakta sahtecilik? suçundan TBMM'deki fezlekesi var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber