İttifak pazarlığında DSP 20 vekil istedi

Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in CHP Lideri Deniz Baykal'dan resmi randevu talebinin ardından önceki gece saat 21.45'te CHP Genel Merkezi'nde ?lider düzeyinde? 1.5, kurmay düzeyinde 5.5 saat süren görüşmelerle işbirliği sürecine de start verilmiş oldu. Baykal ve Sezer'in görüşmesine DSP kanadından Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Genel Sekreter Ahmet Tan; CHP'deni ise Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem ve Genel Sekreter Önder Sav katıldı. ?Solda birleşme konsepti sağlandı? yorumlarına yol açan sıcak temasın ardından iki partiye yakın kaynaklar ve kulislerde hareketli sürece ilişkin şu tespitler öne çıktı:

CHP ÇATISINDA İŞBİRLİĞİ: Baykal ve Sezer'in buluşmasından birleşme kararı değil, birleşme konsepti çıktı. İki parti arasında olumlu geçen görüşmelerden sonra iki aşamalı bir birleşme planı üzerinde anlaşma sağlandığı belirtiliyor. Buna göre DSP kendini kapatmayacak ve seçime CHP çatısı altında girecek. Birleşme ise ?ucu açık? tutulacak; zaman içindeki güven ilişkisine göre şekillenecek.

KONSEPTTE ANLAŞMA: Aslında ilk temasta çok somut bir adım atılmadı. Konu ile ilgili her iki taraf da net konuşmamaya ve yorum yapmamaya özen gösteriyor. CHP Genel Sekteri Önder Sav dün Meclis'te birleşme ile ilgili soruları yanıtlarken, ?Önemli olan neyi, ne zaman, kiminle görüşmek değil belli bir noktaya gelmektir. Birleşme konseptinin her iki taraf tarafından kabul edilmesidir? dedi. Sav bir gazetecinin ?Birleşme konsepti her iki tarafca da kabul edildi mi?? sorusuna da ?Gayet tabii, amaç da oydu? yanıtını verdi.

RAHŞAN HANIM FAKTÖRÜ: DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ilk temasın ardından dün Parti Meclisi'ni toplayarak CHP ile yapılacak birleşme ve güçbirliği görüşmelerini yürütmek için ?tam yetki? istedi. DSP kanadından Rahşan Hanım'ın bu süreçte ?güçlü bir faktör? olarak devrede olduğu ve süreci adım adım takip ettiği belirtiliyor.

SEZER ETKİLİ OLDU: Tarafların ilk temasında CHP lideri Baykal yine, ?DSP kapansın? görüşünü dile getirdi. Buna karşılık Sezer, ?Bakın seçim için geriye sayım başladı. Bence gelin biz ?DSP kapatılmadan ne yapabilirz, bunu masaya yatıralım? diyerek, işbirliği formülünü işaret etti. Bu duruşun ardından da ?birleşme değil, işbirliği? formülünün kapısı açıldı.

LİSTE PAZARLIĞI: İlk sıcak temasta ibrenin kurumsal birleşmeden kayıp ?sağlıklı işbirliği? formülüne yönelmesi ile DSP kanadının liste pazarlığını 50 milletvekili adaylığından açtığı, ancak bunu grup kuracak rakam olan 20'ye indirgediği belirtiliyor. DSP'nin bu çerçevede İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerin yanı sıra güçlü olduğu Eskişehir, Zonguldak, Ordu, Trakya'nın üç ili Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Ege'de Aydın'ı gündeme getirdiği, bu illerin bazılarında ?liste başı adayların DSP'li olması gerekir? tavrını sergilediği; CHP'nin ise, ?20'nin altında? sayıda adaylık üzerinde durduğu belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber