Reçetesiz ilacı kamu ödemesin kalp, kanser hastası ölmesin

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Ekonomi Danışmanlık ve doktoruz.com'un katkıları ile hazırlanan raporda, sözkonusu reçetesiz ilaçların kamuya 1.8 milyar YTL'ye malolduğuna dikkat çekildi. Devletin reçetesiz ilaçların bedelini ödediğini ancak tasarruf tedbirleri kapsamında, kalp, şeker, kanser gibi ağır hastalıkların tedavisinde kullanılan pahalı ilaçların reçeteye yazılmasının uzman doktor tarafından yapılmasını zorunluluk haline getirdiğine dikkat çekilen raporda, ?Türkiye'nin büyük bölümünde pratisyen doktorlar hizmet veriyor. Dolayısıyla ağır hastalara önemli ilaçları yazamıyorlar. Pek çok hasta eksik tedavi nedeniyle kaybediliyor? denildi.

Başkanlığını Dr. Gündüz Tezmen'in yaptığı doktoruz.com sitesi tarafından hazırlanan raporda reçetesiz satılan ilaçların ödeme kapsamından çıkarılması halinde sağlık sektöründe kaynakların daha verimli kullanılabileceğinin altı çizildi. Gündüz Tezmen de konuyla ilgili olarak ?Reçetesiz ilaçtan yapılacak tasarrufla örneğin her yıl 300 bin meme kanseri vakasının teşhis ve tedavi masrafları karşılanabilir. Ya da 830 bin hastane bazlı insüline bağımlı diyabet vakasının masrafları ödenebilir. Yani kaynaklar daha ciddi hastalıklara kaydırılmış olur? diye konuştu.

Sözkonusu uygulamanın vatandaş açısından da bir sıkıntı yaratmayacağı vurgulayan Tezmen, yaptıkları araştırmaya göre pek çok Avrupa ülkesinde kişi başına reçetesiz ilaç tüketiminin ayda sadece 3.5 YTL olduğuna dikkat çekti. Raporda reçetesiz ilaçların kamu ödeme kapsamından çıkarılması ile birlikte ikinci adım olarak reçetesiz ilaçların tanıtımının serbest hale getirilmesi gerektiği de vurgulandı.

Doktoruz.com'un 13 bin doktor üyesi var

?ABD-AB ve Türkiye'de reçetesiz ilaç politikaları ve pazar yapıları? adlı raporu oluşturan doktoruz.com sitesi, Ocak 2005'te kuruldu ve halen 13 bin üyesi bulunuyor. Sanal hekimler mantığı ile kurulan portal, hekimlerin gerek kendi gerekse ülkenin sağlık gündemi hakkındaki görüşlerini topluma yansıtmayı hedefliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber