İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Bir İslamcı asla Çankaya'ya çıkamaz'

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Mayıs 2007 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÜKSEK rütbeli bir Türk subayın, ABD'de bundan birkaç ay önce ?Başbakan Tayyip Erdoğan'ın veya başka bir İslamcının cumhurbaşkanı olmasına asla izin verilmeyeceğini? söylediği öğrenildi.

Bu bilgiyi, Türkiye ile ?son derece yakından ilgili? ve Amerikan devlet kurumlarında uzun yıllar görev yapan bir kaynağımdan aldım.

Birkaç ay önce Washington'da yapılan yıllık bir toplantıya katılanlar arasında ?yüksek rütbeli? subayların yer aldığı kalabalık bir Türk askeri heyeti de vardı.

Bana bilgi veren Amerikalı kaynağım, konuştuğu yüksek rütbeli Türk subayın bir general olduğunu kaydetti ve yıldız sayısının da ?birden fazla? olduğuna özellikle dikkat çekti.

Buna göre, kaynağım, Türk General'e şu soruyu yöneltti:

?Tayyip Erdoğan Çankaya'ya çıkacak mı??

Türk General de aynen şu cevabı verdi:

?Ne Tayyip Erdoğan'ın ne de bir başka İslamcının cumhurbaşkanı olmasına asla izin vermeyeceğiz. Asla ve asla buna izin vermeyeceğiz. Orada Atatürk oturdu...?

Amerikalı kaynağım, Türk subayına ısrarla, ?Peki bunu nasıl yapacaksınız?? diye sorduğunu, ancak bu soruya cevap alamadığını belirtti.

YUMUŞAK DARBE

Amerikalı kaynak, şöyle devam etti:

?Biz bu filmi 1997'de görmüştük. 1997'de yaşananı ?yumuşak darbe' olarak tanımlamıştık. Şimdi de aynen öyle. Türk askeri akıllı. Fiili silahlı darbelerin dönemi geçti. Onlar da biliyor. 27 Nisan muhtırası yine yumuşak darbedir. Ama, bundan sonra her şey artık perdenin arkasında ve sessizce yapılacaktır. Devreye başka aktörler girecektir. Zaten gördüğünüz gibi girdi. Tabii askerin ne yapacağını ben bilemem. Ancak, 1997'de de bir darbe yapmayacaklarını söylemişlerdi. O zaman da, çeşitli yollarla koalisyon hükümetini ayrılmaya zorlamışlardı. Ben o döneme çok benzetiyorum. Bundan sonra olacaklar ise eğer kitabına ve mevcut kurallara uygun yapılırsa Washington hiçbir tepki göstermez. Zaten muhtıraya da, gördüğünüz gibi sert bir reaksiyon olmadı. ABD yönetimi, askerin kaygılarını iyi anlıyor, ama demokrasi de kesintiye uğramamalı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber