AYM kararı sonrasında, güncel tutarda ikramiye talebi

Anayasa Mahkemesi sonrasında, ilgililer güncel tutarda emekli ikramiyesi ödenmesi talebinde bulunabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Nisan 2018 11:55, Son Güncelleme : 08 Nisan 2018 11:54
AYM kararı sonrasında, güncel tutarda ikramiye talebi

Anayasa Mahkemesi sonrasında, ilgililer güncel tutarda emekli ikramiyesi ödenmesi talebinde bulunabilir mi?

SORU: 18 yıl 3 ay devlet memurluğu sonucu SGK 7,30 tl ikramiye ve 1,72 tl yasal faiz ödemesine karar verdi (2013 yılında).Anayasa Mahkemesi başka bir davada aynı tip uygulamada 2.34 tl lik ödemeyi az bularak toplam 11.340 ödenmesine hükmetti. Anayasa Mahkemesini bu kararı emsal teşkil edermi, yoksa ayriyeten dava açılması gerekirmi.Selamlar.

SORU: Emekli ikramiyem 2015 yilinda muracaat edip maasimin baglanmasini takiben yatirilmasi gerekirken bu gune kadar yatirilmamis ancak dilekceme cevaben 2015 yili baz alinarak hesaplanip o tarihteki miktarin verilecegi söylenmistir. Anayasa kararinda ikramiyenin guncellenerek verilmesine hukmedildigi halde SGK bunu dikkate almamistir. Yargi yoluyla hakkini ara demistir. Ben cimere bu durumu bildirdim anayasa kararina ragmen SGK nasil böyle yapabiliyor. Bu ülkede hukuk var mı bilmiyorum, ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: Emekli ikramiyelerini düşük tutarlar üzerinden alan ziyaretçilerimizin, bu tutarların Anayasa Mahkemesinin 02/08/2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 25/7/2017 Tarihli ve 2014/7621 Başvuru numaralı kararına göre güncellenerek ödenip ödenemeyeceğine ilişkin soruları/beklentileri üzerine konuyu değerlendirmekteyiz.

Anayasa Mahkemesinin yeni iptal kararı öncesinde emekli olduklarında Sosyal Güvenlik Kurumundan almış oldukları ikramiye tutarlarını güncel değerler üzerinden alabilecek mi?

Memur olarak çalışmakta iken ayrılan ve işçi veya esnaf olarak çalışmaya devam edenler, işçi, esnaf veya memur olarak aylık bağlandığı zamanda memurluk sürelerine emekli ikramiyeleri 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmünde yapılan yasal değişikliklerle mümkün olmuştu.

Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumunca Madde 89 hükmünün gereği sonucunda, ilgililerine yapılan ödemelerde aylık bağlanma tarihi hangi yılda ise o yıl uygulanan emekli ikramiyesi hesaplama sistemi üzerinden tutarlar hesaplanmıştır. Bu durum ilgilileri bir anlamda çok büyük bir mağduriyet içerisine sokmuştu. Yani, Anayasa Mahkemesinin yeni kararında da örnek olarak gösterildiği şekilde çok eski yıllarda aylık bağlanan kişilerin hizmet süreleri fazla veya az olması fark etmeden ödenen tutarlar kuruşlarla hesap edilmiştir.

Bu defa Anayasa Mahkemesi konu ile ilgili olarak yapılan bireysel başvuru sonucunda emekli ikramiyelerinin güncel tutardan mı, aylık bağlandığı tarihten mi ödenmesi konusunda zararın giderilmesi gerektiği yönünde önemli bir karar vermiş bulunmaktadır.

Anayasa Mahkemesi nin 02/08/2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 25/7/2017 Tarihli ve 2014/7621 Başvuru Numaralı kararı ile geçmiş yıllarda emeklilik statüsünde aylık bağlanan kişilere memurluk hizmetleri karşılığı ödenen tutarların hak kaybına yol açmış olduğu, mülkiyet hakkının ihlal edildiği gerekçeleriyle ödenen tutarların bir anlamda güncel tutarlar üzerinden ödenmesi gerektiğini belirtmiş bulunmaktadır. Karar yayımı tarihinde yürürlükte olup, uygulama için bir süresi bulunmamaktadır.

Bu karar hangi sonucu getirir, bu konudaki değerlendirmelerimiz:

-Karar bireysel başvuru sonucu verilmiş bir karar olup öncelik olarak ilgilisine uygulanması gerekecektir.

-Anayasa Mahkemesi kararları Anayasanın 153 üncü maddesindeki "İptal kararları geriye yürümez." hükmü gereği geçmişe uygulanamaz ilkesi karşısında daha önce düşük tutarlar, yani kuruşlarla ifade edilecek tutarda emekli ikramiyesi alanlar hakkında uygulanamaz.

- Ancak, daha önce konu ile ilgili dava açmış olanlar ile söz konusu karar esas alınmak suretiyle mahkemeler nezdinde dava açacak olanların daha önce almış oldukları tutarlarını yükseltmelerinin mümkün olacağını değerlendirmekteyiz.

-Dava açmamış olanlar hakkında yeni karar uygulanamaz.

-Uygulanması için konu ile ilgili yeni bir değişiklik yapılması gerekir.

-Düşük tutarlar üzerinden ikramiyelerini alanlar Anayasa Mahkemesi kararını örnek göstererek dava ile alma yolunu seçebilirler.

-30 yıldan fazla hizmetlerine ikramiye tutarlarını da emekli aylığının bağlandığı tarih itibariyle hesaplama ile yeni almış olanlar için de Anayasa Mahkemesi Kararının örnek alınabileceğini de değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber