Mortgage'da 6 Mart krizi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Mayıs 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dar gelirli vatandaşların kira öder gibi konut sahibi olmalarını öngören ?Mortgage Sistemi?nde, tarih karmaşası yaşanıyor. Mortgage Yasası'nın yayınlandığı 6 Mart 2007 tarihinden sonra kullanılan kredilerin, ?eski kredi mi? yoksa ?yeni kredi mi? sayılacağı, bankalar ile kamu kurumlarını karşı karşıya getirdi. Mortgage sisteminde yaşanan tarih krizinin ayrıntıları şöyle:

Mortgage'a ilişkin yönetmelikleri hazırlayan kamu kurumları, 6 Mart'tan önce kullanılan yaklaşık 500 bin konut kredisini ?eski kredi? kapsamına aldı. Bu kapsamda değerlendirilen kredilerin, mortgage sistemine geçse dahi, ?kazanılmış hak olduğu gerekçesiyle? erken ödeme durumunda yüzde 2'lik ceza ödememesi kararlaştırıldı. Yasada, bu konuda açık bir hüküm olmadığı için, bankalar, bu tarihten sonra kullanılan kredilerin ?yeni kredi? kapsamına alınmasını istiyor.

TÜKETİCİ KÂRLI ÇIKACAK MI?

Kamu kurumları yasanın tam olarak uygulamaya geçme tarihinin 6 Haziran olduğunu ileri sürerek, 6 Mart-6 Haziran arasında kullanılan konut kredilerinin de ?eski? olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Kamu kurumları ve bankalar arasında yapılan tüm görüşmelere rağmen, krediler konusunda uzlaşma sağlanamadı. Önümüzdeki günlerde de uzlaşma olmazsa konu mahkemeye taşınacak.

Eğer, 6 Mart tarihinden sonra kullanılan krediler de ?eski kredi? kapsamına alınırsa, erken ödeme durumunda yüzde 2'lik ceza ödenmeyecek. Bankaların ayıplı mal konusundaki sorumluluğu da 5 yıl olarak devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber