Üniversiteliler de oy kullanamayacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Mayıs 2007 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saygı Öztürk / [email protected]

Üniversitelerin büyük bir bölümü Haziran ayının 3. haftasında kapanıyor. Öğrenim gördükleri illerde seçmen kütüklerine kayıt yaptıran öğrenciler, okulları tatile girdiği için ya hiç oy kullanamayacak, ya da seçim günü öğrenim gördüğü illere gitmek zorunda kalacak.

Hükümetin , seçimlerin 22 Temmuz'da yapılması için ısrarı devam ederken, yaz tatiline çıkacakların yanı sıra, onbinlerce üniversite öğrencisi de okulları tatile girdiği için kayıt yaptırdıkları illerde oy kullanamayacak ya da seçim günü kayıt yaptırdığı ile gidecek.

ÜNİVERSİTELER KAPANIYOR

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURT-KUR) yetkilileri, sadece yurtlarda 300 bin civarında öğrenci bulunduğunu, öğrencilerin adres olarak yurtları gösterdiğini hatırlattılar. Üniversitelerin yaz tatiline giriş tarihleri farklı olmakla birlikte genelde Haziran ayının son haftasına doğru tatile girildiğini kaydeden yetkililer, "Seçimin Haziran ayı içinde yapılması halinde öğrenciler ancak oy kullanabilir. Aksi halde oy kullanmak için ya kaydını aldırması, ya da öğrenim gördüğü il'e gelip oyunu kullanması gerekir. Bu durumda binlerce öğrenci oy kullanamayacak demektir" dediler.

YSK VE SİYASİLER: Seçilme yaşının 25'e indirilme için çaba gösteren AKP'nin, onbinlerce üniversite öğrencinin durumunu dikkate alınmadığından yakınan, öğrenci temsilcileri de bu duruma çözüm bulunması için bağlı bulundukları üniversitelerin de devreye girmesini, seçimin üniversitelerin tatilde olmadığı döneme getirilmesini istediler. Ancak, üniversite yetkilileri, bu durumun kendilerinin dışında olduğunu, siyasetçilerle, YSK yetkilileriyle temasa geçmelerini önerdiler.

GENÇLER DE DİKKATE ALINMIYOR

Ankara-Tandoğan, İstanbul-Çağlayan, Manisa, Çanakkale mitinglerinde üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluk oluşturduğuna dikkat çeken YÖK yetkilileri de, siyasetçilerin ve Yüksek Seçim Kurulu'nun oy üniversite öğrencilerinin bu sorununa çözüm bulunması gerektiğini söylediler. Seçimlerin ya Haziran ayına ya da üniversitelerin açıldığı Eylül ayına alınmasının yararlı olacağını kaydeden yetkililer, "Gençlerin oy kullanmasını isteyenler, onları bu isteklerini de dikkate almalı. Aksi halde çoğu ilk kez oy kullanacak olan bilinçli seçmenlerin oyundan meahrum kalınacak" uyarısında bulundular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber