5 yeni vakıf üniversitesi kuruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2007 19:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, İstanbul'da 4, İzmir'de 1 vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, partisinin görüşlerini dile getirirken, 1986'da 426 öğrenciyle başlayan vakıf üniversitelerinde, bugünkü öğrenci sayısının 108 bin olduğunu söyledi. Üniversitelerin, bir toplumun her alanda öncüsü ve yol göstericisi olduğunu ifade eden Büyükkaya, ?Demokratik bir toplum olacaksak, kültürümüzle övüneceksek, üniversitelerin önünü açmalıyız? dedi. Toplumla barışık üniversiteler kurmaları gerektiğini belirten Büyükkaya, ?öze değil, şekle önem verilerek? üniversite kurulmasının bir anlamı olmadığını kaydetti. Büyükkaya, ?Sözde değil, özde üniversite kurmalıyız? dedi.

?YÖK'E RAKİP GÖRÜYOR?

ANAVATAN Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan, tasarının, ?üniversite olgusunu yok etmekten, bilimi Unakıtan usulü ticaretleştirmeden başka bir şey? olmadığını savundu. Özdoğan, vakıf üniversiteleri ile devlet üniversiteleri arasında haksız bir rekabet oluşturulduğunu ifade etti. Hükümetin, üniversitelerde kalite güvencesi sağlayacak altyapı oluşturamadığını belirten Özdoğan, üniversitenin, binadan ibaret olmadığını vurguladı. Özdoğan, Hükümetin, kendisini YÖK'e rakip olarak; vakıf üniversitelerini de kavgalı olduğu üniversitelerin yerine bir alternatif olarak gördüğünü öne sürdü.

?VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN KATKISI, YÜZDE 7?

CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt, üniversitelerin, toplumun çağdaşlaşması ve aydınlanmasındaki önemine işaret etti. Üniversite kurulması için YÖK'ün görüşünün gerekli olduğunu anımsatan Özyurt, ?İster beğenin ister beğenmeyin, yasaya göre YÖK, düzenleyici, denetleyici ve yol gösterici bir kurumdur? dedi. Özyurt, vakıf üniversitelerinin yükseköğrenime katkısının yüzde 7 olduğunu ifade etti. Türk üniversitelerinin kaliteli olduğunu belirten Özyurt, dünya üniversiteleri arasında 20. sıradan 19. sıraya yükseldiğini belirtti. Özyurt, öğrenci sayısının da yüzde 22 artmasına rağmen araştırma görevlisindeki artış oranının sadece binde 4 olduğunu vurguladı. CHP'li Özyurt, yaş haddinden dolayı emekli olan öğretim üyelerinin, yeni kurulan üniversitelerde istihdam edilebileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber