Kabinede 'Özal içki içerdi' kavgası

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

bilal çetin

Gönül ?Çankaya'ya ilk defa dindar biri çıkacak? diyerek lafı Özal'ın içkisine getirince...

Gül'ün adaylığının açıklandığı gün Gönül ?Çankaya'ya ilk defa dindar biri çıkacak? diyerek lafı Özal'ın içkisine getirince kıyamet koptu...

?DİNDARLIĞININ ASLI YOK?

TARİH 24 NİSAN. Erdoğan, Gül'ün adaylığını açıklamış. Bakanlar Kurulu'nda herkes Gül'ü kutluyor. Savunma Bakanı Vecdi Gönül söz alıp şöyle diyor: ?Çok isabetli bir tercih yaptınız. Türkiye ilk defa dindar bir cumhurbaşkanına kavuşacak. Turgut Bey için de dindar diyorlardı ama aslı yok. Rahmetli bir kere içki içerdi. Başbakanlık Konutu'nun tavanları patlatılan şampanyaların mantarları ile delik deşik olmuştu...?

?SÖZLERİNİZ ÇOK YAKIŞIKSIZ'

ÇALIŞMA Bakanı Murat Başesgioğlu dayanamayıp araya giriyor ve Gönül'ün sözünü keserek, ?Sayın Bakanım ayıp olmuyor mu? Siz rahmetli Turgut Özal'la birlikte çalışmış birisiniz. Şimdi arkasından böyle şeyler konuşmak doğrusu çok yakışıksız? diyor. Ve Erdoğan devreye girerek kavgayı önlüyor.

BİR GÜN ÖNCE NE DENİYORDU?

AYNI Vecdi Gönül, bir gün önce CHP'nin önemli isimlerinden birine aynen şunları söylüyor: ?Tayyip Bey'in aday olmayacağı kesinleşti. Gül de olmazsa iş bana dönecek. Bana ordunun da itirazı olacağını sanmıyorum. Bir korgeneralle yukarıya mesaj gönderdim, sıcak bakıyorlar. Sizin partinin de bana destek olması lazım. Baykal'a talebimi lütfen iletin.?

Ankara yakın tarihin en heyecanlı, en gerilimli siyasi olaylarını yaşadı son üç haftalık süreçte ve hâlâ da yaşamaya devam ediyor.

Gelişmelerin geri planını örten sis perdesi tabii ki henüz tam olarak aralanmış değil. Örneğin Tayyip Erdoğan'ın adaylıktan niye vazgeçtiği, Gül'ün adaylığının niye son anda kesinleştiği, Türk Silahlı Kuvvetleri ile hükümet arasındaki iplerin nasıl ve neden gerildiği henüz tam olarak netliğe kavuşmuş değil. Ama Başkent kulislerinde çok ilginç hikayeler anlatılıyor.

Örneğin 23 Nisan günü...

Devlet erkanı ve siyasetin önde gelen isimlerinin çoğu fiziken törenlere katılıyor ama ruhen, kafa olarak çok başka yerdeler. Çünkü o gün adaylık heyecanının dorukta olduğu gün...

Artık Erdoğan'ın aday olmayacağı kesin. Herkes düşük profilli adayın kim olacağını merak ediyor. Adı ön plana çıkan bazı isimlerin heyecandan neredeyse kalbi duracak. Parlamentonun da kamuoyunun da gözü kulağı Tayyip Erdoğan'da; acaba kimi işaret edecek? Düşük profilli aday adayları son girişimlerini yapıyorlar.

DESTEK İSTEYEN BAKAN

Düşük profilliler arasında o günlerde adı öne çıkan isimlerden biri de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül.

Kulislerde anlatılan bir spekülasyona göre Gönül, CHP'nin önemli isimlerinden biriyle konuşuyor:

- Tayyip Bey'in aday olmayacağı kesinleşti. Eğer Abdullah Gül de olmaz ise muhtemelen iş bana dönecek. Gerçi şu anda Beşir Bey (Devlet Bakanı Beşir Atalay) daha kuvvetli, parti içinde desteği daha yüksek ama sayın Başbakan son anda benim üzerimde karar kılabilir.

Bana ordunun da itirazı olacağını zannetmiyorum. Bir korgeneral vasıtasıyla yukarı (komuta kademesine) mesaj gönderdim. Sıcak bakıyorlar. Bak sen de mülkiyelisin, ben de. Sizin partinin de bana destek olması lazım. Sayın Genel Başkan'a da lütfen destek talebimi iletin...

Destek talebine ilişkin mesaj aynı gün Deniz Baykal'a iletiliyor. Baykal'ın tepkisi şu oluyor:

- Hele bir açıklasınlar bakalım...

İddia bu. Ancak dün konuştuğumuz Bakan Gönül, bu iddiayı reddediyor ve şunları söylüyor:

?O günlerde CHP'den de ANAP'tan da bazı arkadaşlarla konuştuğum doğrudur. Ama kesinlikle destek talebinde bulunmadım. Çünkü aday değildim. Bir korgeneral vasıtasıyla komuta kademesine haber gönderdiğim iddiası da kesinlikle doğru değildir.?

Özal içki içer miydi?

Ve 24 Nisan günü...

Tayyip Erdoğan, AKP Grubu'nda Abdullah Gül'ün adaylığını açıklıyor.

Sonra bakanlarla özel bir toplantı yapıyor.

Toplantıda bakanlar Gül'ü kutluyor. Bazıları kısa konuşmalar da yapıyor.

Ve Gönül söz alıyor. O toplantıya katılan bir bakanın anlattığına göre söylediklerinin özeti şu:

?Efendim hayırlı olsun. Çok isabetli bir tercih yaptınız. Gerçekten de Türkiye Cumhuriyeti ilk defa dindar bir cumhurbaşkanına kavuşacak. Turgut Bey için de dindardı diyorlar ama rahmetli bir kere içki içerdi. O dönemde... Başbakanlık konutunun tavanları patlatılan şampanyaların mantarları ile delik deşik olmuştu...?

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu dayanamayıp araya giriyor ve sözünü kesiyor Gönül'ün:

?Sayın Bakanım ayıp olmuyor mu? Size yakıştı mı şimdi bu? Siz o dönemde rahmetli Turgut Özal'la birlikte çalışmış birisiniz. Özal gerçekten sivil demokrat başarılı bir siyasetçi ve devlet adamıydı. Şimdi arkasından böyle şeyler konuşmak doğrusu çok yakışıksız...?

Dün Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nu arayıp böyle bir tartışma olup olmadığını sorduğumda, yalanlamadı sadece ?Bu gizli bir toplantıydı, benim detay anlatmam doğru değil? demekle yetindi.

GÖNÜL: ÖVMEK MAKSADIYLA...

Bir süre sonra da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den bir telefon aldım. Belli ki Başesgioğlu haber vermiş. Gizli ve çok özel bir toplantıda konuşulanların dışarı sızmış olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve ?Size anlatılan doğru değil. Doğrusunu benden dinleyin? diyerek şunları söyledi: ?Ben o toplantıda Sayın Gül'ün adaylığı ile ilgili olarak Özal örneğini verdim ve şunu dedim: ?Turgut Bey, Türkiye'nin ana nehrinden gelmiş bir başbakanımız, cumhurbaşkanımızdı. Yine ana nehirden bir aday geldi. Turgut Bey'in en yakınındaki insanlardan biriydim. İçki içerdi şöyleydi böyleydi denirdi ama ben hiçbir resmi toplantıda içki içtiğini görmedim...?

?Konuşmanıza hiç itiraz gelmedi mi diğer bakanlardan?? diye sorduğumda da şu yanıtı verdi:?Çalışma Bakanı arkadaşımız itiraz etti. Ben de Bunları rahmetli Turgut Bey'i yermek değil, aksine övmek maksadıyla anlattığımı söyledim. Ayrıca Konut'ta içki meselesini anlatan kişinin adını da verdim orada.?

Hikayenin doğrusu tabii ki Gönül'ün anlattıklarıdır.

Bu son üç haftalık süreçte yaşananlarla ilgili kulislerde çok şey anlatılıyor...

Zaman geçtikçe, sis perdesi aralandıkça daha pek çok öykü açığa çıkacak, siyasi tarihe geçecek pekçok gelişmenin perde arkası aydınlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber