İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

3D Yazıcıyla kafatası üretildi

Trafik kazası sonucu kafatasının iki tarafı parçalanan Muhammed Ali Köse, Türkiye'de ilk defa üç boyutlu yazıcıyla 'titanyum'dan üretilen kafatası parçası ile hayata bağlandı. Köse, "Üniversite hayallerime kaldığım yerden devam ediyorum" dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Nisan 2018 08:45, Son Güncelleme : 18 Nisan 2018 11:33
3D Yazıcıyla kafatası üretildi

Trafik kazası sonucu kafatasının iki tarafı parçalanan Muhammed Ali Köse, Türkiye'de ilk defa üç boyutlu yazıcıyla 'titanyum'dan üretilen kafatası parçası ile tedavi edildi. Üniversite hayallerine kavuşmak için motosikletle pizza dağıtımı yapan Köse'nin hayatı, geçirdiği kaza sonrasında adeta kabusa döndü.

Kafatasının her iki tarafında kazanın yol açtığı açıklık nedeniyle aylarca yoğun bakımda kalan Köse, bu süreç içerisinde üç büyük beyin ameliyatı geçirdi. Köse'nin kafatasındaki açıklığı kapatmak için Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Özhan Tehli ve Medikal Üretim ve Tasarım Merkezi (METÜM) mühendislerinin ortaklaşa yürüttüğü çalışma, hem hastanın hayatını kurtardı hem de tıp literatürüne girdi.

MASRAFLAR SGK'DAN

Muhammed Ali Köse, "Hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Üniversite hayallerime şu an kaldığım yerden devam ediyorum" dedi. Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Özhan Tehli, "İki taraflı kemik defekti olup hem hayatta kalan hasta sayısı az hem de bunların onarılma ameliyatlarını az görüyoruz. Biz bu ameliyatları uzun süredir yapıyoruz ama genellikle tek taraflı ameliyatlar yaptık.

İki taraflı bizim için de ilk oldu" dedi. METÜM Merkezi Müdürü Simel Ayyıldız da şunları kaydetti: "Bu tasarım yapılırken ortam eksikliği hacim olarak hesaplandığında yüzde 43 eksiklik olduğu ve titanyum implantlar kapatılacak şekilde tespit edildi. Üç boyutlu metal yazıcılarla üretimi yapıldı. Tüm masrafları Sosyal Güvenlik Kurumuyla yaptığımız anlaşma çerçevesinde karşılandı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber