Gaziantep yemekleri ve gezilecek yerler

Furkan Kumkaya memurlar.net ziyaretçileri için gezdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Nisan 2018 09:42, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 13:48
Gaziantep yemekleri ve gezilecek yerler

GASTRONOMİ BAŞKENTİ GAZİANTEP

Güneydoğu Anadolu bölgemizin en büyük şehri olan Gaziantep aynı zamanda ülkemizin de en büyük 6. şehridir. Aynı zamanda büyük bir sanayi şehri olan Gaziantep'i dünya her şeyden önce mutfağı ile tanıyor,tabi bizlerde öyle. Yüzyıllarca burada onlarca devlet ve onlarca halk yaşamış. Tarihi devirlerden bu yana bir çok amaçla kullanılmış olan şehirde yüzlerce tarihi eser ortaya çıkarılmış. İpek Yolu'nun buradan geçmesi bu şehri bir çok açıdan zenginleştirmiş. Şehir adeta dünyanın aynı tabakta servis edilişi. UNESCO tarafından bugüne kadar sadece 20 ülkeye verilmiş olan "gastronomi şehri" unvanına sahip olmasının sebebi ise ev kadınları. Her öğün için yüzlerce çeşit özgün yemeğe sahip olan yemeklerin yüzde 90'ı evlerde pişiyor.

Gaziantep çarşıları baharat ve sebze kurusu dolu

Gaziantep Yemekleri

Gaziantep denince akla gelen iki şeyden biri malum lahmacun. Tadı damağınızda kalma garantili lahmacun için "Çıtır Lahmacun Salonu" tavsiye edilir. Türkiye'nin büyük bir kısmında,iki lahmacun istersiniz diğerini yiyene kadar öteki soğur ,burada ise sürekli bir lahmacun üretimi var çıktıkça masaları dolaşıyor garson ve ek isteyince hemen koyuyor önünüze sıcacık. Ayranları da çok güzel.

İkinci aklımıza gelen yemek ise şüphesiz baklava. Baklava denilince de aklınıza direkt olarak "Koçak Baklava" gelsin. Diğer bütün baklavacıları unutun ve bu tadın keyfini çıkarın. Her çeşidinden denemenizi tavsiye ederim.

Gaziantep mutfağından en güzel şeyleri anlatmak istesek burası tabii ki yetmez, gitmeniz görmeniz gerek fakat anlatmadan geçilmeyecek olan bir şey de "katmer" . Gaziantep katmerinin ise yaklaşık 100 yıllık değişmez tadı ise "Zekeriya Usta" kesinlikle. Yanında içilen süt ile yoğun tadı almak için her seferinde dilininiz tazeliyorsunuz. Her lokma sizi farklı bir huzura kavuşturuyor.

Görmeniz gereken en güzel dinlenme noktası ise "Tahmis Kahvecisi" ,burada 1635 ten bu yana kahve pişmekte. Kahvenin yanında yerel yemişlerden de ikram ediliyor.

Tahmis

Gaziantep Gezilecek Yerler

Şehir merkezinde her şey birbirine yürüme mesafede. Şehirde görülmesi gereken yerlerden sadece Zeugma müzesi merkezin dışında. Zincirli Bedesten, Bedesten çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve diğer hanlar hemen yakında. Bakırcılar çarşısının tokmak seslerini eşlerinde Gaziantep gezinize başlayabilirsiniz.

Gaziantep'te yemeklerin dışında en çok merak edilen şey Zeugma Müzesinde bulunan "Çingene Kızı" mozaiği idi. Çingene Kızı ,mozaiğindeki figürün aslında cinsiyeti tam olarak bilinmemekte. İlk öyle dendiği için öyle kalmış adı. Müze giriş ücreti 20 lira . Bu tip tarihi bölgeleri gezecek iseniz "müzekart" alınız. Harika düzenlenmiş bu müzede bütün eserleri en harika şekilde her açıdan görebiliyorsunuz. Köprüler,asma katlar ve doğru ışıklandırmalar ile keyifli bir tur oluyor. Tur ortalama 1 saat sürüyor. Çingene Kızı mozaiği özel bir odada tutuluyor ve bir güvenlik görevlisi ile geziyorsunuz. Bizim "Mona Lisa" tadındaki eserimiz bence bu.

Çingene Kızı

Müzeden çıktıktan sonra Gaziantep Kalesini görmeye gidebilirsiniz. Gaziantep'teki butik müzeler ve Kale girişinde öğrenci ücretsiz,sivil 2 tl gibi bir fiyatlandırma var. Kalenin üzerine çıkmadan önce geçilen yol boyunca Kurtuluş Savaşı zamanındaki olaylar kahramanları ile birlikte anlatılıyor. Kabartmalar ,büstler ve heykeller var . Bütün kahraman askerlerimizi görebiliyoruz orada. Kalenin üstünde bazı yerlerde çalışmalar devam ediyor ama genel olarak başarılı bir restorasyon var. Seyir için ise uygun sadece bir yer bulunmakta.

Gaziantep'in geleneksel el yapımı Yemenileri

Şehirde bir çok irili ufaklı butik müze bulunmakta. En önemlileri ;Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Hamam Müzesi, Baklava Müzesi, Panorama Müzesi (Kalede), Dünya Sanatları Kültür Müzesi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Gaziantep,Bey Mahallesi nüfusuna kayıtlı olduğunu biliyor muydunuz? Burası tarihi evlerle dolu bir yer. Sokakları ise sizi zamanda yolculuğa çıkarıyor. Her köşesi ayrı güzel olmasının yanı sıra akşamı geçirebilmeniz için müzikli yerleri de var.Yürüyerek gidebileceğiniz bu mahalleyi görmeden dönmeyin.

Bey Mahallesi sokakları

Nizip-Belkıs

Gaziantep'in büyük ilçelerinden bir olan Nizip şehrin Şanlıurfa sınırında yer alıyor. Zeugmanın asıl yeri olan Belkıs Antik Kenti de buraya yakın. Eğer programınıza buraları dahil etmeyi düşünüyorsanız,mutlaka "nohut dürüm" yiyin Nizip'te. Nohutun haşlanıp bir kısmının ezilerek yapıldığı nohut dürüm ,fırında yapılan sıcak tırnaklı pidenin arasında koyulup ,içine biber ,maydanoz,beyaz sirke ve baharat eklenip yenilmekte.

Tırnaklı pide arasında ezilmiş ve bütün nohutlar,maydanoz,soğan,acı biber ve beyaz sirke katılıyor

Ardından Belkıs antik kentine doğru yolculuk yapabilirsiniz. Buraya en yakın köye dolmuş ile gidebilirsiniz. Sonunda Fırat Nehri kenarında kurulmuş olan antik kente varıp gezebilirsiniz.Müze çevresinde eserler çıkarılmaya devam ediyor. Fırat nehrine biraz ayaklarımı sokup dinlenebileceğiniz yerler de mevcut.

Gaziantep Hakkında Genel Bilgiler

Gaziantepte akşam yemeğinden önce fırınların önünde kuyruklar görebilirsiniz. Burada çoğu ev hanımı yemekleri hazırlayıp ,fırınlarda pişirtmekte. Gaziantep'e giderseniz mümkün olduğunca oralı insanlara misafir olmaya çalışın ,dışarıda yerel yemek yemeye çalışmayın derim.En güzeli evlerde pişmekte.

Gaziantep'te görülmeye değer diğer bir yer ise hayvanat bahçesi. Oldukça büyük olan bu hayvanat bahçesini gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep'e Türkiye'nin her yerinden otobüs ile ulaşabilirsiniz. Şehrin aynı zamanda modern bir de havalimanı bulunmakta.

Doğu'nun İstanbul'u Gaziantep'i artık biliyorsunuz, şimdi bir tek yola çıkmanız kaldı. İyi yolculuklar ve afiyet olsun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber