CHP: Mobbing şikayetleri YÖK'e iletilmesin, savcılık re'sen işlem yapabilsin

CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil : "Mobbing şikayetleri YÖK'e gönderilmesin, savcılık re'sen işlem yapabilsin"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2018 10:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
CHP: Mobbing şikayetleri YÖK'e iletilmesin, savcılık re'sen işlem yapabilsin

CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil tarafından mecliste kanun teklifi verildi.

Ankara Milletvekili Yeşil'in kanun teklifinin konusu: "Mobbing şikayetleri YÖK'e gönderilmesin, savcılık re'sen işlem yapabilsin"

Milletvekili Yeşil sunmuş olduğu kanun teklifi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Üniversitelerde ve YÖK'te akademik mobbing' in hızla artması üzerine; Ankara milletvekili Nihat Yeşil; çağımızın sosyal vebası olan "Mobbing ve YÖK" üzerine bir kanun değişikliği teklifi verdi.

Gülen cemaatinin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan Mobbing; cemaatçileri belirleme kriteri olarak da kullanılıyor. Ancak şikayetler YÖK Başkanlığına gönderiliyor ve YÖK Başkanlığı da bu şikayetlerin üzerini kapatıyor. CHP'nin raporuna giren Cumhurbaşkanı danışmanı ve aynı zamanda, halen YÖK üyesi olan Yavuz ATAR hakkında sayısız savcılık şikayet dilekçesinin akıbeti ise belirsiz.

Özellikle mobbingci cemaatciler hakkında; YÖK tarafından, adli yargıda dava açılmak üzere yargılanma izni verilmemesi ve kurum içinden "OHAL" kapsamında tek bir idari ve akademik personel hakkında işlem başlatılmaması ise; oldukça manidar."

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

YÖK Kanunun 53/c-7 Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 19.04.2018

Nihat YEŞİL

CHP Ankara Milletvekili

GEREKÇE:

Türk Ceza Kanunu Madde 94 ile manevi işkence başlığı ile düzenlenmiş Mobbing olgusu Devletimizin taraf olduğu Avrupa Sosyal şartı maddelerinde de yerini bulmaktadır. Yargıtay hukuk daireleri genel kurulunun da son yıllarda aldığı içtihattı kararlar ile Mobbing suçunu; kişisel kasıt ve haksız fiil eylem grubu olarak gördüğü bilinmektedir.

Mobbing esas itibariyle, yüz kızartıcı bir suç niteliğinde olmakla birlikte bu suçun karineleri gerçek kişiliklere bağlı olması halinde adli ceza davası veya hukuk mahkemelerinde tazminat davasına konu bir durumdur. Dolayısıyla, "DEVLET, MOBBİNG YAPMAZ" hukuk doktrini geçerlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber