YÖK : Bilim siyasete alet ediliyor, 17 üniversiteye karşıyız

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Mayıs 2007 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Saygı ÖZTÜRK

Altyapısı hazırlanmadan 17 yeni üniversite daha kurulmasına ilişkin düzenlemeye YÖK karşı.

Cumartesi günü toplanacak YÖK Genel Kurulu'nda, öğretim elemanı, fiziki olanakları hazırlanmadan üniversite açılmasının ?bilimin siyasete alet edilmesi? olduğu vurgulanacak.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) altyapısı hazırlanmadan üniversite açılmasına karşı çıkmasına rağmen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 17 üniversite daha kurulması kararlaştırdı. Seçim dönemi yaklaştıkça üniversite kurma atağına geçen hükümet, üniversite olmayan 9 il'e de AKP'nin yeniden iktidara geldiğinde üniversite açılacağı sözü verecek.

Cumartesi günü YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç'in başkanlığında toplanacak olan YÖK Genel Kurulu, hükümetin altyapısını oluşturmadan kurduğu üniversiteleri de ele alacak. Daha önce kurulan 15 üniversitenin büyük bir bölümünün öğretim üyesi olmadan, bina, laboratuar ve diğer alt yapı eksiklikleri giderilmeden kurulduğuna dikkat çeken YÖK yetkilileri, hükümetin her üniversiteye 500 bin YTL gönderdiğini, bunların da binaların boya-badana ihtiyacına bile yetkmeyeceğini söylediler.

YÖK, mevcut üniversitelerin durumu iyileştirilmeden yeni üniversite açılmasına karşı çıkıyor. Hükümetin öğretim elemanı yetiştirilmesi için YÖK'ün çabalarına destek vermediğini, üniversitelerin kadro ihtiyacının giderilmesi yolundaki isteklerini de geri çevirdiğini anlatan yetkililer, ?bu durumda altyapısı hazırlanmadan üniversitelere açılarak bilim, siyasete alet ediliyor? uyarısında bulundular.

17 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Tasarıya göre Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'da üniversite kurulacak, bu üniversiteler için 30 bin kadro ihdas edilecek.

KONTENJAN DA MİNİ ARTIŞ

Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerin kontenjanlarını da belirledi. Geçen yıla göre kontenjanlarda küçük bir artış sağlanabildi. Sağlık Bakanlığı'nın Tıp fakültelerine en az 8 bin öğrenci alınmasına ilişkin talebine rağmen, bunun gerçekçi olmadığı gerekçesiyle öğrenci sayısı geçen yıl ki düzeyde bırakıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber