'Başörtüm beynimi örtmüyor'

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Mayıs 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

The Economist, Dışişleri Bakanı Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün de görüşlerine yer verdi.

Dünyanın önde gelen iktisat dergilerinden İngiliz The Economist'te, İslam dünyasında başörtüsünü konu alan Müslümanlar ve Başörtüsü adlı bir makale yayımlandı. Makalede Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla gündeme gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün de görüşleri yer aldı.

KATI REJİME KARŞI

Hollanda Kraliçesi Beatrix'le birlikte görüntülendiği fotoğrafın yer aldığı değerlendirme yazısında, Hayrunnisa Gül'ün, "Başörtüm başımı örtüyor, beynimi değil. Ben modern bir kadınım. Arabayla Abdullah'ı işe, çocukları da okula götürürdüm. Dolayısıyla kadınların araba kullanamadığı bir ülkede yaşamayı hayal edemem" sözlerine yer veren dergide Gül'ün Taliban tipi katı bir rejimi benimsemediği görüşü ifade edildi.

Bununla beraber makalede, Türkiye'de Hayrunnisa Gül'ün giyim tarzından kaynaklanan somut bir tartışma yaşandığı vurgusu da yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda başörtülü bir cumhurbaşkanı eşi fikrinin Türkiye'de bazı vatandaşları memnun ederken bazıları tarafından ise hoş karşılanmadığı görüşü belirtildi.

Başörtüsü tartışmasının İslam dünyasının hemen her parçasında büyümekte olduğu görüşüne yer verilen makalede, Türkiye ve Tunus'ta kadın kamu görevlileri ile devlet okullarında okuyan kız öğrencilerin başörtü takmalarına izin verilmediği ifade edildi.

Müslüman dünyada Suudi Arabistan ve İran'da ise yasaların tam aksi yönde uygulanarak kadınların kamusal hayatta başörtüsü takmalarının kanunlarla zorunlu kılındığı görüşü savunuldu.

EN KATI KIYAFET BURKA

Her iki ülkede de kadınların kamusal hayatta yüzünü ve ellerini açıkta bırakamadığı gerçeğinin altı çizilen yazıda, Taliban yönetimi altındaki Afganistan'da bunun bile çok görüldüğü ve kadınların örtünmesinin en uç şekli olan burka adı verilen bir kıyafetin zorunlu kılındığı hatırlatıldı.

Irak'la da bağlantı kurulan makalede, burkadan yalnızca gözleri açıkta bırakmakla ayrılan nikap adlı kıyafeti öneren El-Kaide militanları ile sadece boyun ve saçın örtülmesini yeterli bulan daha ılımlı kesimlerin görüş ayrılığının Sünni direniş hareketinde yarattığı büyük çatlağa da dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber