Erdoğan'dan ilk tepki: Yaşananlar rezalet

Meclis'te, 23 Nisan dolayısıyla özel oturum düzenleniyor. Oturumda söz alan Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında yükselen tansiyon, CHP'li Özgür Özel'in Binali Yıldırım ile ilgili 15 Temmuz iddiası üzerine daha da arttı. Yaşanan tartışmayla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, "rezalet" ifadesini kullandı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 23 Nisan 2018 15:45, Son Güncelleme : 23 Nisan 2018 17:45

TBMM'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel oturum düzenleniyor.

Birleşimi, Meclis Başkanı İsmail Kahraman açtı. Kahraman, okunan İstiklal Marşı'nın ardından açılış konuşmasını yaptı.

Oturumda yapılacak konuşma programında da bir değişiklik yapıldı.

Kahraman, AK Parti adına Başbakan Binali Yıldırım'ın yerine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın; MHP lideri Devlet Bahçeli yerine ise Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın konuşma yapacağını açıkladı.

Oturumda CHP adına söz alan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

"Anayasamızın 6. maddesi egemenlikle ilgilidir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Egemenliğin kullanılması hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Bu bağlamda 24 Haziran'da yapacağımız seçimlerle çocuklarımıza bırakacağı en güzel miras 15 Temmuz'da FETÖ darbecilerine direnmektir. 15 Temmuz şehitlerini rahmetle anıyorum, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. O gece Meclis'te bulunan arkadaşlarımı kutluyorum. 15 Temmuz'da darbecilerin başarısız kalması nedeniyle kahraman sıfatını hak eden milletvekili arkadaşlarımızın bir kısmı 20 Temmuz OHAL darbesiyle Meclis yetkilerini devretmişlerdir. Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi mirası kötü bir mirastır. Bunun parçası olmadığımız için son derece mutluyuz. (Laf atmalar üzerine) Sizi rahatsız etmesin, 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum. Bunun mücadelesini vermek boynumuzun borcudur. Sizler yetkilerinizi devredebilirsiniz ama bu Meclis'in yetkilerini hiç kimse başkasına veremez.


Seçimlerin 4 ya da 5 yıl içinde olması demokrasi olduğunu göstermez. Güçler ayrılığı 'yoksa sandıktan çıkarım istediğimi yaparım' anlayışını kabul etmiyoruz. Bugün hükümet edenler millete hesap vermeyi bırakın soru önergelerine dahi cevap vermemektedirler. Bu yürütme organının yasama organını tanımaması demektir. Böyle bir tablo bu Meclis'in saygınlığına gölge düşürüz. Ben bundan rahatsız oluyorum. Yasama yargı yürütme gücünü bir kişiye teslim ettiğinizde üstünlerin hukuku geçerli olur. Bugün bu tabloyu yaşıyoruz ve bütün dünya tanığıdır. Bu gerçekleri dile getirmek sorumluluğumdur. Kurtuluş savaşını yürüten Meclis'in yetkileri elinden alınmıştır. Meclis'in gasp edilen yetkilerine ses çıkarmayanları tarih affetmeyecek."

BİNALİ YILDIRIM'DAN 15 TEMMUZ İDDİASINA YANIT

Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında yükselen tansiyon, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, Başbakan Binali Yıldırım'ın 15 Temmuz gecesi Ilgaz Tüneli'ne sığındığını iddia etmesi üzerine daha da arttı.

Bu iddiaya yanıt veren Yıldırım, "Bu Meclis'e yakışır bir taplantı arzu ederdik. Ana muhalefet partisinin hatibi, şahsımı hedef alan darbe gecesi 'tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı ve emniyetli bir yere götürüldüğümü ifade etmiştir. Gerçek şudur, o gece tanklar senin genel başkanına yol verirken bu ülkenin başbakanı kalkan uçakları vurun emrini vermiştir" diye konuştu.


Ardından tekrar söz alan Özel, "O geceye ilişkin sözlerim darbe komisyonu tutanaklarında yer almıştır. Sizin o gece Ilgaz Tüneli'ne saklandığınızı cümle alem biliyor, tutanaklar yazıyor" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN TEPKİ: REZALET

Yaşanan tartışma, oturumu izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da tepkisini çekti. Erdoğan, "Yaşananlar tek kelime ile rezalet" dedi.

Oturumda, HDP adına Eş Genel Başkan Pervin Buldan; Dün CHP'den 15 milletvekilinin geçmesiyle Meclis'te grup kuran İyi Parti adına ise Isparta Milletvekili Nuri Okutan söz aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber