İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hiperaktif çocuk suça daha meyilli

Suç işleme ile hiperaktivite bozukluğu arasında ilişki olduğu, özellikle alkol ya da uyuşturucu kullanan suçlularda bu bozukluğun daha sık görüldüğü ortaya çıktı. Suçluların yüzde 50'sinde benzer belirtilerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yüncü "Bu hastalık küçük yaşta tedavi edilirse suç oranları azalacaktır" dedi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 24 Nisan 2018 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Hiperaktif çocuk suça daha meyilli

Suç işleme ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) arasında ilişki olduğu, alkol ya da uyuşturucu kullanan suçlularda bu bozukluğun daha sık görüldüğü belirtildi.

Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) Müdürü Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Zeki Yüncü, DEHB'nin dikkat eksikliği, hareketlilik ve dürtüsellikle kendini gösteren bir bozukluk olduğunu ifade etti. Çocuk ve ergenlerde bozukluğa yüzde 5-10, yetişkinlikte ise yüzde 2-4 oranında rastlandığına işaret eden Yüncü "Çocuk ve ergenlerdeki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun üçte iki oranında yetişkinliğe geçtiği düşünülüyor. Ayrıca yetişkinlikte de ortaya çıkabiliyor" dedi. Çocukluk ve ergenlik döneminde tedavi edilmeyen DEHB'nin ilerleyen yıllarda çalışma hayatında sık iş değiştirme, işten atılma, iflas etme, yüksek riskli yeni işler kurma, kapasitesinin altında işlerde çalışma, iş veriminin yeterli olmaması gibi sorunlara yol açtığını, aile ve ev yaşamında da yemek temizlik gibi işlerde sorun yaşama, ekonomik harcamaları ayarlamada güçlük, evlilik uyumsuzluğu, sık partner ya da eş değiştirme, cinsel açıdan dürtüsel davranışlara neden olabildiğini aktardı.

Bozukluk yaşayanların yasalar konusunda da daha sık sorun yaşadığına dikkati çeken Yüncü, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonunda DEHB tanısı alanların suç işleme ve adli olaylara katılma riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Yüncü, cezaevlerinde yapılan araştırmalarda gençlerin üçte ikisinde, erişkinlerin yarısında bu bozukluğun bulunduğunu anlatarak "Cezaevi popülasyonunda suç ve suça ilişkin davranışlar nedeniyle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yüzde 50 oranında görülüyor. Hastalık küçük yaşta tedavi edilirse suç işleme ve cezaevine düşme olasılığı da azalacaktır" diye konuştu. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda DEHB'nin tek başına görülme olasılığının düşük olduğunu, ikinci bir soruna rastlama olasılığının yüzde 87 olduğunu aktaran Yüncü, bu sorunların özellikle depresyon, madde kullanımı, anksiyete bozukluğu şeklinde görülebileceğini vurguladı. EGEBAM'da madde kullanım alışkanlığı olan ergenlerle yapılan çalışmada DEHB ile ilişki tespit ettiklerini dile getiren Yüncü "Özellikle ergenlerde madde bağımlılığında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna daha sık rastlıyoruz. Bu çocuklar istismara maruz kalma açısından daha güç durumdalar.

Bir çocuk alkol, madde kullanıyorsa DEHB görülme olasılığı yüzde 40 ile 80 arasında" diye konuştu. Yüncü, DEHB'nin ilaç ve diğer yöntemlerle tedavi edilebileceğini, bunun için uzmanlara başvurmak gerektiğini belirtti. Yüncü ayrıca DEHB bulunanlarda boşanma oranlarının da daha yüksek olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber