İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Güzel atlar ülkesi Kapadokya'da gezilecek yerler

Furkan Kumkaya memurlar.net ziyaretçileri için gezdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2018 16:11, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 13:47
Güzel atlar ülkesi Kapadokya'da gezilecek yerler

Fars dilinde "Güzel atlar ülkesi" anlamına gelen Kapadokya manzaraları ile meşhur. Tatil için Kapadokya'da tercih edenlerin en çok görmek istediği şey peri bacalarının arasından gün doğumu eşliğinde kalkan balonları görmek. Her sabah film setinde bir masal sahnesine uyanmak gibi Kapadokya. En güzel kıyafetlerinizi giyin masal sahnesi sizi bekliyor.

Kapadokya Nerede?

Kapadokya, Nevşehir'in merkezinden sonra gelen Gülşehir, Avanos, Uçhisar, Göreme, Ürgüp, Ortahisar, Kaymaklı, Derinkuyu ve Zelve'yi içine alan, binlerce yıl öncesinde kayaların aşınması ile oluşmuş "peri bacaları" alanının tarihsel adamı demek oluyor. Yani aslında Kapadokya diye bir tabela yok.

Kapadokya'ya kara yolu ile ulaşmak oldukça kolay. Şehrin her tarafından kolay bir şekilde otoyollar ile ulaşmak mümkün. Şehir avucunuzun içi gibi bir düzende. Merkezde Göreme yer alıyor. Bütün bölgeler arasında ise her yönde ulaşım mevcut. Bölgelerin birbiri ile olan mesafeleri ise 10-15 dk arası sürüyor.

Uçak ile ulaşmak için ise Nevşehir Kapadokya Havalimanı bulunmakta. Her yerden gelecek misafirleri için Kapadokya hazır.

Kalacak yer için her yer uygun, merkezde olmak zorunda değilsiniz. Bir çok otel seçeneği mevcut.

Kapadokya'da Nasıl Gezilir?

Kapadokya'yı gezmek yapacağınız plana göre 2 ile 5 gün arasında sürmekte. Gezmek için havalimanından ve ya şehir içinden araç, motosiklet kiralayabilirsiniz.

Bölgedeki her noktayı tek tek anlatalım, plan size kalsın.

UÇHİSAR

Uçhisar, Nevşehir tarafından gelindiğinde karşınıza çıkan ilk yer. Eğer ilk defa geliyorsanız, arnavut kaldırımlı yola girdiğinizde bir heyecan başlıyor. Sizi neyin beklediğini merak ediyorsunuz. Yıllarca buralarda geçen diziler izledikten sonra biraz biraz öğrenmiş olduk ama şimdi bu topraklara dokunma vakti.
Uçhisar sizi karşıladıktan sonra şehrin göbeğinden yukarı doğru çıkarsanız ileride Uçhisar Kalesini görebilirsiniz. Uçhisar kalesi ve Kapadokya'daki diğer kaleler başka şehirler gördüğünüz kaleler gibi surları olan geniş araziler değiller. Dikine yükselen ve her katında bölümler olan kaleler ilginç bir oyma tekniği ile inşa edilmiştir. Bütün alana hakim bir tepenin zirvesinde olduğunuz için güzel manzaralar izleyebilirsiniz kaleden.

Kaleden indikten sonra hemen aşağıdaki alana inebilir doğal arazide yürüyerek gezebilirsiniz. Peri bacası şeklinde minik bir kilise-dua alanı göreceksiniz karşınızda. Gölgesinde dinlenebilir, çok güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Uçhisar'da görmeniz diğer yer ise Güvercinlik Vadisi. Mükemmel manzarasında saatlerce geçirmek gerek başka türlü tarifi yok.

Göreme

Göreme bir nevi şehir merkezi. Burada bütün market, etkinlik vb imkanları bulabilirsiniz. Balon firmaları her yerde standı var fakat merkezi burası. Günlerinizi planlarken buraya mutlaka uğramalısınız. Göremeden başlayarak yapılacak olan etkinliklerden en ilgi çekenleri at ve ya ATV ile geziye çıkmak.
Göreme de en ilgi çeken yerler gezi alanları. Göreme Açık hava Müzesi Kapadokya bölgesinin en büyük ve en önemli gezi alanı. Göreme Açık Hava Müzesi'nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gezilebiliyor. Alanı gezmeniz 1 saatten fazla zaman alacaktır. Yanınızda suyunuz bulunsun mutlaka.

Göreme de yemek molası vermek isterseniz eğer buralardaki, en meşhur alternatif "testi kebabı" yemek. Testi Kebabı içinde et, domates, biber, soğan, sarımsak bulunuyor. Bİr testinin içine doldurulup ,fırınlarda odun ateşiyle pişiriliyor. Talep çok olduğu için usulüne uygun yapar yer sayısı da ciddi seviyede düşü. Bu konuda favori yerim Dibek Restaurant. Fiyatlar ise bölgedeki ortalama fiyatlar ile aynı.

Göreme'de yürüyerek gezmek isterseniz eğer diğer bir arazi ise Göreme Açık Hava müzesi gibi ücretli olmayan alan. BU bölgede de bir çok gezi alanı mevcut. Göremeden müze yoluna giderken soldan girilen yoldan devam ediyorsunuz. O bölgenin arkası Çavuşin'e kadar diğer bir açık hava müzesi. Eğer şanslı iseniz yerden bir karış yukarıda yetişen üzüm bağlarına denk gelip, mucizeye tanık olabilirsiniz.

Çavuşin

Çavuşin ,Göreme'nin 10 km ilerisinde tepelerin arasında bir butik alan . Çavuşinde ,Kilise yapısı dışında pek bir şey yok. Şehrin yerleşimi ve sakinliği güzel. Kısa süreli plana dahil edilmesine gerek olmayan bir yer burası.
Çavuşin'i dahil etmenin asıl sebebi Zelve yolundaki Paşabağı. Paşabağı bölgedeki en özel noktalardan biri. Girişi ücretsiz olan bu alanda çok güzel yerler var. bacaların arasında en rahat dolaşılan yer burası. Bazılarına çıkıp ,odalarını dahi gezebilirsiniz. Girdikten sonra sol arka tarafta kalan bir mağara yapısı da mevcut. Küçük bir alan ama yukarı doğru çıkılabiliyor. Oraya oturduktan sonra oluşan özel bir manzara var. Farklı bir bakış açısı ile çektim. Benden başka da fark eden olmadı henüz. Siz fotoğraftaki gizli şekli bulabilecek misin bakalım?

Avanos

Avanos Kızılırmak kenarında kurulmuş çok özel bir yer. Şehirde birbirinden özel iki müze mevcut. Birincisi içinde bir çok sanatçı barındıran ve bölgenin tarihsel dokusu ile sanatsal birikimini bir araya getiren eserler mevcut. Gezmek için epey zaman ayırmanız gerekiyor. Buna karşın içeride geçirdiğiniz 1 saat hemen bitivermiş oluyor. Müze içerisinde çömlek yapabilir, sanatçıları izleyebilirsiniz.

Diğer özel yer ise "Saç Müzesi" .Saç müzesini Kapadokya'ya gelen misafirlerin çoğu bilmiyor. Chez Galip adındaki ( gerçek adı Galip Kömürcü) çömlek sanatçısının Fransız bir kadından aldığı saç ile başlıyor hikayesi. Kadın ile güzel vakit geçiriyorlar ve ardından eve dönmesi gerekiyor kadının. Giderken anı olarak ona saçını bırakıyor. Bu hikayeyi duyan her kadının buraya saçını bırakması ile yıllar içinde müze oluşuyor. Ünlülerin dahi saçlarını bıraktığı bu müze rekorlar kitabına dahi giriyor. Müzeyi görmenizi tavsiye ediyorum. Hatta Chez Galip ile de tanışmalısınız, özel bir insan kendisi.

Akşam vakit geçirmek için yolunuzu Kızılırmak kenarındaki bu güzel yere çevirin mutlaka.

Ürgüp

Ürgüp, meşhur Asmalı Konak dizisinin çekildiği yer. Bölgenin en lüks yeri Ürgüp desek yanlış olmaz sanırım. Büyük mağazaların bulunduğu yeraltı yerleşimlerinin ise en geniş yer kapladığı yerlerden biri Ürgüp. Bölgeye dair bir çok eserin sergilendiği Ürgüp müzesi için zaman ayırabilirsiniz.
Asmalı Konak artık müze gibi kullanılmakta. Zamanında binlerce insanın gönlünde taht kurmuş olan dizinin çekildiği tüm konağı gezebiliyorsunuz. İç dizaynı ve konak yaşamı hakkında bir çok şey öğrenebilirsiniz. Güzel anı fotoğrafları da çekilmeden dönmek olmaz tabi.

Ürgüpte ziyaret edilebilir diğer yer ise "Turasan Şarap Evi". Üzüm konusunda dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan ülkemizin adını dünyaya duyuran bir işletme burası. Bu kadar kurak bir bölgede nasıl bu kadar güzel üzümlerin üretildiğine hala inanamıyorum. Şarap evinde bölge hakkında bir çok bilgiyi edinebilirsiniz.

Ortahisar

Ortahisar bu bölgedeki ilk yerleşimin olduğu yer. İddiaya göre Ortahisar kalesinin altındaki mahzen alanı,ilk yerleşimin olduğu yer. Ortahisar Kalesi Uçhisar Kalesine oranla daha izole bir bölgede ve daha farklı bir yapıda. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken kalenin altında düzenlenen canlı müzik etkinliklerine katılabilirsiniz.

Ortahisarda gidilecek diğer yer ise İshak Kalesi. Rivayete göre savaş zamanlarında iki kale arasındaki tünellerden insanlar geçerlermiş. İbadetlerini gizlice yapabilmek için bu tünelleri kullanırlarmış.
Bölgenin en az gelişmiş yeri olan Ortahisar'da görmeniz için sizi beklemekte.

Kapadokya'daki yer altı Şehirleri

Kapadokya binlerce yıllık geçmişinde sıklıkla saldırılara ve akınlara maruz kaldığından, hemen hemen her evin altında gizlenilebilecek odalar ile gizli geçitler bulunuyor. Bu da yer üstündeki köy yerleşimlerini yer altına taşıyarak yer altı köyleri, köyleri birbirine bağlayan tünellerle de yeraltı şehirleri oluşturmuş. Bu bölgede yaşayan binlerce insanının hiç dışarı çıkmadan uzun bir süre barınmasını sağlayan erzak depoları, su kuyuları, kesintisiz havalandırma sağlayan bacalar, tuvaletler, ibadethaneler mevut. Nasıl yaptıklarını ,hala net olarak bilemiyoruz. Çevredeki müzelerde sergilenen aletler dışında bilinen alet de yok. Aletler varmış demek ki diyebilirsiniz ama yeraltı şehirlerinin büyüklüğü karşısında bu aletlerle yapılması imkansız gelecektir size de.

Tarihsel olarak bir çok olayın yaşandığı, manastır eğitimlerinin ilk kez başladığı ve insanı hayrete düşüren yüzlerce tarafı olan bu bölgede gezilebilecek başlıca yer altı şehirleri ise şöyle :

Derikuyu

Kaymaklı

Özkonak

Tatlarin

Özlüce

Mazı

Müzekartınız ile giriş yapabildiğiniz müzelerin normal giriş fiyatları 8 ile 30 lira arasında değişiyor.

Kapadokya'da Görülecek Yerler ve Öneriler

Şehrin en önemli noktalarını anlattık. Şimdi de başlık altına koyamadığımız özel yerlerinden birkaçını da söyleyelim.

Güllüdere Vadisi

Aşk Vadisi

Zemi Vadisi

Üç Güzeller

Panorama ve Nazar Ağacı

Sarıhan Kervansarayı

Güllüdere Camisi

Yemek

Avanos'ta üretilen ve 'Oskar' denilen çömlekte pişen ve lezzetiyle şaşırtan bilindik bir yemek ise kuru fasulye öyle unutulur cinsten değil. Yemeğin üzerine yöresel bir tatlı yiyeyim diyorsanız Aside adı verilen ve un helvasına benzeyen tatlıdan yemenizi öneririz. Yağ unla kavrulup sonrasında bildiğimiz helvadan farklı olarak yumurta kırılıyor. Şeker ve sütle karıştırılıp kısık ateşte pişiriliyor. Tatlı sevenlerdenseniz çömlekte yapılan sütlaçlarında tadına bakın.

Bunun dışında etli yaprak sarması, gül böreği, saç tava, kiremitte çoban kavurma tandır, düğün çorbası, ve güveç de oldukça meşhur lezzetler. ve tabii Kızılırmak'tan mevsim balıklarını tercih edebilir, yerel mezeler deneyebilirsiniz.

Balon Gezisi ve Diğer Etkinlikler

Balon gezilerinin fiyatları mevsimden mevsime değişiyor. En az 150 liradan başlıyor ve epey artabiliyor. Sepetlerdeki sayıya göre de değişmekte. Çeşitli yerlerden kalkan Balon turları 1.5-2 saat sürüyor. Hava durumuna göre iptal edilme ihtimalleri de var ama bu nadir olmakta. Balon turu şu şekilde oluyor. Siz uyurken şişirilmeye başlanan balonlar için erkenden kalkıyorsunuz. Şirket sizi almaya geliyor ve balon alanına getiriyor. Ateş ile içleri hava dolmaya başlarken izlemeye başlıyorsunuz ve ardından yerlerinizi alıyorsunuz. Heyecan korku birbirine karışırken güzel bir yolculuk başlıyor. Unutulmaz anların üzerine bir yenisini daha eklemek istiyorsanız balon turu tam size göre.

Diğer etkinlikler ise at veya ATV motorları ile bölgede gezmek. Kahvaltınızı yaptıktan sonra tura başlayıp bu harika tura başlayabilirsiniz.

Kapadokya tüm mucizeleri ve güzellikleri ile sizleri bekliyor!


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber