Üniversite, sözleşmeli personel alım ilanına yaş şartı koydu

Ankara Üniversitesi sözleşmeli sağlık personeli alım ilanına yaş şartı koydu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Nisan 2018 11:14, Son Güncelleme : 26 Nisan 2018 00:17
Üniversite, sözleşmeli personel alım ilanına yaş şartı koydu

Ankara Üniversitesi 24 Nisan 2018'de yayımladığı sözleşmeli personel alım ilanına yaş şartı koydu.

İlana göre, 204 sözleşmeli pozisyonun tümü için "01.01.1990 ve sonrası doğumlu olmak" şartına yer verildi.

Sözleşmeli personel alımında, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümleri uygulanmaktadır.

Bu yönetmeliğe, 2006 yılında eklenen hüküm uyarınca, Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezi yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edememektedirler. Ancak bu düzenleme, sadece merkezi yerleştirmeyi kapsamaktadır. Zira madde metni bu şekilde yazılmıştır.

Diğer taraftan, yine Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların" 15. maddesi şu şekildedir:

"Esaslara, Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları ile Asgari Nitelikleri Gösterir (4) sayılı Cetvel eklenmiştir. Bu cetvelde belirtilenler dışında sözleşmeli personel pozisyonları kullanılamaz ve talepte bulunulamaz. Kurumlar, söz konusu cetvelde belirlenen asgari niteliklere, hizmetin gereği ilave nitelikler belirleyebilirler."

İşte Ankara Üniversitesi bu hükümde yer alan "Kurumlar, söz konusu cetvelde belirlenen asgari niteliklere, hizmetin gereği ilave nitelikler belirleyebilirler." düzenlemesi gereğince yaş şartı koymaktadır.

Ancak sözleşmeli personel alımı 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi hükmü gereğince, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren işler için getirilen bir uygulamadır. Ve genel olarak bu statüdeki alımlar, naklen geçişler nedeniyle istihdamda zorluk çekilen bölgelerde uygulanmaktadır. Bu bağlamda, sözleşmeli personel alımında yaş sınır getirilmesi uygulaması kanunun ruhuna aykırıdır.

Ankara Üniversitesinin ilanının dava konusu edilmesi halinde bir iptal kararı çıkabilmesi mümkündür.

Bu uygulamadan etkilenen adayların konuyu ivedi olarak Kamu Denetçiliği Kurumuna taşıması, bir sonuç alınamaması halinde dava yoluna götürmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber