Sağlık Bakanlığının Kamu Zararlarına İlişkin Genelgesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mayıs 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı : B.10.0.SGB.0.00.00.00/5181 08.05.2007
Konu: Kamu Zararlarına İlişkin Genelge

GENELGE
(2007/ 34)

Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 19.10.2006 tarih ve 26324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin uygulanmasında Bakanlığımız Teşkilatlarında aşağıdaki hususlara riayet edilecektir;
1) Kamu zararlarından kaynaklanan alacaklarda, takibe yetkili birim Merkezde Strateji Geliştirme Başkanlığı; taşrada, Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüklerinde, Bölge Müdürlükleri; diğerlerinde ise İl Sağlık Müdürlükleridir.

2) Bakanlığımız taşra teşkilatınca gerçekleştirilen mali işlemler neticesinde tespit edilen kamu zararlarına ilişkin hususların değerlendirilmesi Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüklerinde, Bölge Müdürleri; diğerlerinde ise İl Sağlık Müdürleri tarafından yapılacaktır.

3) Merkezdeki, kamu zararlarına ilişkin Sayıştay ve Mahkeme İlâmlarının gereği ilgili birimler tarafından mevzuatına uygun olarak yerine getirilir. Ayrıca muhasebeleştirilmelerinin sağlanması amacıyla birer nüshası iki iş günü içerisinde Strateji Geliştirme Başkanlığına gönderilir.

4) Denetim Birimlerince merkezde yapılan kontrol, inceleme ve denetleme sonucunda hazırlanan raporlar kamu zararının oluştuğu birime gönderilir. İlgili merkez birimleri, bu şekilde kendilerine bildirilen kamu zararına ilişkin belgeler ile diğer kontrol denetim ve incelemeler neticesinde düzenlenen belgelerde yer alan hususlara ilişkin, ilgili harcama yetkilisinin de görüşleri alınmak suretiyle Üst Yönetici değerlendirmesinin yapılmasını sağlar.

5) Merkezde, üst yönetici değerlendirmesi sonucunda takip ve tahsiline karar verilen alacaklar, değerlendirmenin yazılı hale getirildiği tarihten itibaren iki iş günü içerisinde Strateji Geliştirme Başkanlığına gönderilir. Değerlendirmeye tabi tutulmamış veya değerlendirme yapılmış olmakla birlikte takip ve tahsiline karar verilmemiş olan yazı, tutanak, rapor ve benzeri belgeler Strateji Geliştirme Başkanlığına gönderilmez.

6) Denetim Birimlerince taşra teşkilatında yapılan kontrol, inceleme ve denetleme sonucunda hazırlanan raporlar, bu birimlerce doğrudan ilgili Valiliğe (İl Sağlık Müdürlüğüne) / Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğüne gönderilebileceği gibi; raporlar Yataklı tedavi kurumlarına ilişkin ise; Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerine ilişkin ise, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Verem Savaş Dispanserlerine ilişkin ise; Verem Savaş Daire Başkanlığı, Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüklerine ilişkin ise; Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, bunların dışında kalan birimlere ilişkin  ise Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla da ilgili Valiliğe (İl Sağlık Müdürlüğüne) / Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğüne gönderilebilir.

7) Taşrada idarenin en üst yönetici ile harcama yetkilisi görevinin aynı kişide birleşmesi halinde, değerlendirme üst yönetici tarafından yapılacağından; kamu zararına ilişkin tüm belgeler, kamu zararı yataklı tedavi kurumlarında oluşmuş ise; Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüklerinde oluşmuş ise; Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığına, bunların dışında kalan birimlerde oluşmuş ise Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gönderilir. Bu birimler tarafından yukarıda belirtildiği şekilde üst yönetici değerlendirmesinin yapılması sağlanarak, değerlendirme sonucu İl Sağlık Müdürlükleri / Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüklerine gönderilir.

8) Döner sermayeli işletmelerince gerçekleştirilen mali işlemlerden doğan kamu zararı alacaklarının, takip, tahsil ve benzeri işlemlerinde 01.05.2007 tarih ve 26509 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

9) Tespit edilen kamu zararlarının takip ve tahsiline ilişkin iş ve işlemlerde, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine titizlikle riayet edilecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar

DAĞITIM:
A Planı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber