'2010'daki seçimlerde çatlaklar baş gösterdi'

Tanık eski Askeri Yargıtay Üyesi Sayalgı: "2010'daki seçimlerde çatlaklar baş gösterdi. Muharrem Köse o zaman gelenlerdendi. 2012'de albay rütbesiyle adli müşavirliğe seçildi. Daha sonra Yargıtaya ilişkin haberler yapılmaya, ihbar mektupları gelmeye başladı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2018 19:18, Son Güncelleme : 26 Nisan 2018 19:17
'2010'daki seçimlerde çatlaklar baş gösterdi'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında bulunduğu 21 kişinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müşteki ve sanık avukatları katıldı. Bazı sanıklarla tutuklu bulundukları cezaevinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, eski Askeri Yargıtay Başkanı Ahmet Zeki Liman, eski Askeri Yargıtay Üyesi Mehmet Çelik, Askeri Hakim Cengiz Demirtaş, Yavuz Sayalgı ve Sezgin Kahraman tanık olarak beyanda bulundu.

Eski Askeri Yargıtay Başkanı Liman, sanıkları meslek icabı tanıdığını, kimin FETÖ üyesi olup olmadığı ve darbeye katılıp katılmadığı konusunda doğrudan bilgisi bulunmadığını belirtti.

Liman, sanıklardan eski Genelkurmay adli müşaviri Köse'nin müşavirliğe atandığını Resmi Gazete'den gördüğünü söyledi.

Köse ile herhangi bir görüşmesinin olmadığını, söz konusu konuşmanın atamadan sonra gerçekleştiğini belirten Liman, "Yargıtay üyeliğinden adli müşavirliğe geçişte Köse, ikinci örnektir. Bu durum üyeler tarafından hoş karşılanmadı. Üyelik statüsünün hafife alındığı yorumları yapıldı. Köse'nin atanmasında herhangi bir görüşüm sorulmadı." ifadelerini kullandı.

Liman'ın sözleri üzerine Köse de "Kendisi saygı duyduğum ve görüşlerine itibar ettiğim biriydi. Adli müşavirliğe adım geçince, fikrini aldım. O da 'Pişman olmazsın inşallah.' dedi." diye konuştu.

Tanık olarak dinlenen eski Askeri Yargıtay Üyesi Mehmet Çelik de sanıkların herhangi bir eylemi olup olmadığını bilmediğini, duyuma dayalı bilgiye sahip olduğu söyledi.

Tanık Askeri Hakim Cengiz Demirtaş da "Bu örgüt hakkında bir bilgim ya da görgüm yok. Görsem müdahale ederdim." dedi.

- "2010'daki seçimlerde çatlaklar baş gösterdi"

Tanık eski Askeri Yargıtay Üyesi Yavuz Sayalgı da 2010'daki Askeri Yargı seçimleri sırasında FETÖ hakkında bilgi sahibi olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"2010'daki seçimlerde çatlaklar baş gösterdi. Muharrem Köse o zaman gelenlerdendi. 2012'de albay rütbesiyle Adli Müşavirliğe seçildi. Daha sonra Yargıtaya ilişkin haberler yapılmaya, ihbar mektupları gelmeye başladı. İstanbul'da Mehmet Baransu ne yaptıysa Ankara'da da Yener Dönmez onu yapıyordu. İhbar mektuplarında benim de FETÖ yöneticisi olduğum belirtiliyordu. Hakkımda soruşturma açıldı, Yargıtay'da yargılanmam devam ediyor."

Üye hakimin, "FETÖ'cülerle ilgili somut bilginiz var mı?" sorusu üzerine tanık Sayalgı, "O dönemde dışarıda FETÖ'cü olmak itibar sahibi olmaktı. 'Ben FETÖ'cüyüm.' diyeni görmedim. Zaten bizde gizlilik esastır, TSK'da ketumluk vardır. Davranışlarına bakıyorsun, olayları arka arkaya koyuyorsun. Yapılanmasını siz daha iyi biliyorsunuz." yanıtını verdi.

Bir sanığın, kendisinin FETÖ'cü olduğunu kimden duyduğunu sorması üzerine Sayalgı, "Hatırlamıyorum, 2016'da Kenan söylemiş olabilir." cevabını verdi. Bunun üzerine sanık, "Burada ceza yargılaması yapılıyor. Magazin, dedikodu yargılaması içinde değiliz. Sizinle Diyarbakır'da çalıştık. Ben de 'Yavuz Sayalgı'nın PKK ile görüştüğünü duydum, ama kimden duyduğumu hatırlamıyorum.' desem olur mu?" diye konuştu.

Mahkemede tanık sıfatıyla ifade veren Sezgin Kahraman, darbe girişiminden önce Genelkurmay Askeri Mahkemesinde katip olarak görev yaptığını, olay günü sanıklardan bazılarının mesaide olduklarını anlattı.

Tanık Kahraman, sanıkların FETÖ üyeliğine ilişkin ise bir bilgisinin olmadığını dile getirdi.

Davanın görülmesine yarın devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber