Aday trafiği hızlandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mayıs 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güreşçi Hamza Yerlikaya, eski YÖK Başkanı Prof. Sağlam, eşi binbaşı olan yüksek mimar Sevda Uyanır AKP'ye, Öcalan'ı idama mahkûm eden hâkim Turgut Okyay MHP'ye başvurdu

Partilere milletvekilliği aday adaylığı için başvuru hızlanırken, AKP'ye gidenler arasında ilginç isimler yer aldı. Olimpiyat ve dünya şampiyonu milli güreşçi Hamza Yerlikaya, önce AKP'ye kaydoldu sonra da aday adayı oldu. Yerlikaya AKP Genel Merkezi'ne Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'le geldi. Şahin, milli futbolcu Hakan Şükür'ün adaylığının netleşmediğini, görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

28 Şubat süreci sonrasında Refah Partisi'nin kapatılma gerekçeleri arasında sayılan, 10 Kasım Atatürk'ü anma töreni sonrasındaki konuşma nedeniyle hapis cezası alan eski Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, AKP'ye aday adaylığı için başvurdu.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam da AKP'ye aday adaylığı için başvuruda bulunarak, Kahramanmaraş'tan seçilmek istediğini açıkladı.

Adapazarı'ndaki 15. Kolordu Komutanlığı'na bağlı 1. Tugay'da görevli Binbaşı Osman Uyanır'ın eşi Sevda Uyanır, başvurusunu AKP Sakarya İl Başkanlığı'na yaptı. Uyanır, "Neden AKP?" sorusuna, "Demek ki fikirleri uyuyor" yanıtını verdi.

Öcalan davasının hâkimi 'MHP' dedi

İmralı'da yargılanan terörist Abdullah Öcalan için idam kararı veren hâkim Turgut Okyay da MHP'den aday adayı oldu. Okyay başvurusunu dün yaptı. 4 Temmuz 2003'te 11 Türk askerinin başına ABD askerlerince çuval geçirilen "Süleymaniye Baskını" sırasında Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı olan emekli Tuğg. Abdullah Kılıçarslan, MHP'den Tokat milletvekilliği için aday adayı oldu. Kılıçarslan, "Siyaset 5 yılda çok kirlendi. O nedenle MHP'de yer almaya karar verdim" dedi.

Beysülen CHP'nin aday adayı

İş Teftiş İstanbul Grup Başkanlığı'nda 14 yıldır müfettiş olarak görev yapan Seyfullah Beysülen de milletvekilliği aday adaylığı için görevinden ayrıldı. Beysülen'in CHP'den milletvekili aday adaylığı için başvuracağı öğrenildi.

Milletvekilliği maliyetli iş

Türkiye'de erken seçim tarihinin belirlenmesinin ardından binlerce insanı milletvekili olma heyecanı sardı. Ancak milletvekili adayı olmayı başaranları büyük bir mali yük bekliyor. Büyükşehirlerde ortalama 25 bin-50 bin YTL arasında değişen seçim maliyeti, kırsal kesimlerde 300-350 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

İlk ödeme, milletvekili aday adaylığı başvurusuyla başlıyor ve bu partilere göre 500 YTL ile 5 bin YTL arasında değişiyor. Milletvekili adayı olanlar daha sonra, bölgelerine göre kampanya için farklı harcamalar yapacak. Tüm adaylar, standart olarak kartvizit, afiş ve poster bastıracak, seçmene ulaşabilmek için araç ve şoför kiralayacak. Bazı adaylar irtibat bürosu açıp ekip kuracak, danışman tutacak, yerel basına reklam verecek.

2002'deki seçimlerde 300 bin YTL'nin üzerinde harcama yaptığını belirten CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, büyükşehirlere oranla kırsal kesimlerde adaylığın daha zor olduğunu söyledi.

Geçen seçimde Bursa'dan AKP milletvekili olarak Meclis'e giren Turhan Çömez, geçen seçimde 50 bin YTL harcadığını, öncelikle adayların iyi bir ekip kurmasıgerektiğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay da geçen seçimde 25-30 bin YTL civarında harcadığını belirterek, "Ankara'dan aday olmamızdan dolayı, çalışmalarımızın birçoğunu partimiz yapıyordu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber