65 yaş üstü, ilaçlarının % 40'ını yanlış kullanıyor

Türkiye'de yaşlıların üçte biri çoklu ilaç yani en az 3 farklı ilaç kullanıyor. İstanbul Tıp ve Hacettepe Tıp fakültelerinin hastanelerinde yapılan çalışmalara göre, yaşlıların yüzde 40'ı yanlış ilaç kullanıyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Nisan 2018 08:50, Son Güncelleme : 27 Nisan 2018 09:05
65 yaş üstü, ilaçlarının % 40'ını yanlış kullanıyor

Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, 'polifarmasi' denilen yaşlılarda çoklu ilaç kullanımının önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Yaşlılıkla birlikte hastalık ve kullanılan ilaç sayısının arttığını belirten Prof. Dr. Karan, 65 yaş üstü kişilerin üçte birinin çoklu ilaç kullandığını ifade etti. Karan, "3 ve üzeri ilaç kullanımına 'Çoklu ilaç kullanımı' diyoruz. Bize gelen hastalar arasında 20 çeşit ilaç kullanan bile var" dedi.

Gazete Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre kullanılan ilaçların birbirleriyle etkileşiminin ve yan etkilerinin büyük bir sorun olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karan, "Yaşlandıkça vücutta değişiklikler meydana gelir. Yağ artar, su oranı azalır. Böbrek fonksiyonları geriler. İlaçlar da metabolizmada değişikliklere yol açar. Bu değişikliklerin öncelikle kullandığı ilaçlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırmak gerekir. Bir ilacın yan etkisi, yeni bir hastalık zannedilebilir. Bunu düzeltmek için yeni bir ilaç eklenir. Yeni ilaç, başka bir yan etki yaratır. Buna 'reçete şelalesi' adı verilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber