2018'e rekorla başlayan turizme teşvik dopingi

2018'in ilk çeyreğine rekorla başlayan turizm sektöründe yatak kapasitesinin artırılması amacıyla yeni teşvik açıklandı. Bu kapsamda, bir veya birden fazla yatırımcı tarafından gerçekleştirilecek asgari 7 bin 500 yatak kapasitesine sahip turizm yatırımlarına faiz ve vergi desteği sağlanacak

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 29 Nisan 2018 08:20, Son Güncelleme : 29 Nisan 2018 08:28
2018'e rekorla başlayan turizme teşvik dopingi

Türkiye turizmi hem rezervasyonlar hem de yılın ilk çeyreğindeki başarısının ardından şimdi de yeni teşvikinin sevincini yaşıyor. Bakanlar Kurulunun, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde bir veya birden fazla yatırımcı tarafından gerçekleştirilecek asgari 7 bin 500 yatak kapasitesini haiz turizm yatırımları için bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 80'ine kadar olan kısmı için ödenecek faiz veya kar payı için bütçe kaynaklarından destek sağlanacak. Faiz desteği tutarı, gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 20'sini geçemeyecek. Yatırımcı tarafından talep edilmesi halinde, azami destek tutarı ve süresi aynı kalmak üzere, sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasına yatırım tamamlama vizesi şartı aranmaksızın yatırım dönemi içinde başlanabilecek. Sabit yatırım tutarı 100 milyon lira ve üzerindeki teşvik belgeli yatırımlar kapsamında yapılacak bina inşaat harcamaları KDV iadesinden yararlandırılabilecek. Müstakil olarak belgelendirilmiş kongre ve sergi merkezi, golf ve sağlıklı yaşam tesisleri ile günübirlik tesisler de desteklerden yararlanabilecek. Yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için bir yıl içinde teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarının en az yüzde 10'u oranında ya da asgari 5 milyon lira harcama yapılması gerekecek. Ekonomi Bakanlığına yapılacak teşvik belgesi ve tamamlama vizesi müracaatları asgari 7 bin 500 yatak kapasitesine ulaşılmasını müteakip topluca değerlendirilecek. Yatırımların bitiş tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlenirken, mücbir sebep veya olağanüstü haller dışında süre uzatımı yapılmayacak. Belirlenen şartların sağlanmaması durumunda düzenleme kapsamında fazladan verilen destekler ilgili kanun hükümleri çerçevesinde geri alınacak.

KRUVAZİYERDE YILDIZI PARLIYOR

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra coğrafi konumu, turizm sektöründe son yıllarda atılan adımlar, Türkiye'yi Avrupa kruvaziyer pazarının gözde ülkesi haline getirdi. Son 5 yılda Türkiye'ye 5 bin 284 gemiyle 6 milyon 855 bin 191 ziyaretçi geldi. Bu yılın ilk 3 ayında ise Türkiye'yi ziyaret eden 8 gemi, 4 bin 258 yolcu getirdi. Geçen yıl Türkiye'de 16 limandan kruvaziyer yolcu hareketi gerçekleşirken, Kuşadası, İstanbul, İzmir, Bodrum, Marmaris ve Antalya, bu gemilerin sıkça uğradığı limanlar arasında yer aldı. Kruvaziyer turizmi sadece yabancılara değil, yerli turistlere de alternatif ve farklı tatil deneyimi yaşama şansı sunuyor. Dünyada birçok turistin tercih ettiği kruvaziyer turlarına, Türklerin de ilgisi hızla artıyor. Bu kapsamda Kuşadası, İzmir ve İstanbul katılımlı gemi seyahatleri giderek yaygınlaşıyor. Türkler gemi seyahatinde en çok sıcak bölgeleri tercih ediyor. Kruvaziyer gemileri konfor ve sundukları seçenekler açısından 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Yolcular, tur kapsamında birçok ülkeyi ziyaret etme imkanı buluyor.

İLK ÇEYREK UMUT VERDİ

Türkiye 2018'e hızlı başladı. Özellikle yapılan erken rezervasyonlarala geçmiş yılları yakalayan hatta geçen ülke, bu yıl yaklaşık 40 milyon turisti ağırlamayı bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, ilk 3 ayda turist rakamının 5 milyonun üzerine çıkarak rekor kırdığını açıklarken, konaklama sektöründe de ilk çeyrek rakamları umut verdi. Özellikle İstanbul güçlü geri dönüşün işaretlerini vermeye devam ediyor. Mart ayında ve ilk üç aylık dönemde İstanbul'da yüzde 30'u aşan talep artışı ve dolayısıyla fiyatlarda oluşan yüzde 10 civarında artış Türkiye ortalamasını da olumlu etkiledi. Bir diğer turizm kenti Antalya'da ise doluluklarda artış oranının yüzde 12 ile daha yavaş kalması ve fiyatların düşüş kaydetmesi dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber