Sezer veto ederse ne olur? İşte veto ihtimaline karşı senaryolar...

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 12 Mayıs 2007 16:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CNN TÜRK

Meclis Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini de öngören Anayasa değişiklik paketini 10 gün gibi kısa bir sürede çıkardı ama şimdi veto halinde izlenecek süreç tartışılıyor. 22 Temmuz'da iki sandık zor görünüyor.

CHP lideri Deniz Baykal ise AK Parti'li bazı milletvekillerinin oylamaya katılmayacağı ve paketin düşeceği iddiasında.

Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini de içeren Anayasa değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in önünde.

Sezer'in vetosu halinde AK Parti 1 Haziran'a kadar paketi aynen Meclis'ten geçirip Çankaya'ya göndermeyi hedefliyor.

Sezer'in ikinci kez veto hakkı yok ama isterse halk oylamasına götürebilecek. Referandum için en iyimser takvimse 120 gün sonra yani 7 Ekim Pazar günü.

AK Parti'nin, gerekirse halk oylamasıyla ilgili yasayı değiştirerek 120 günlük süreyi, 40 güne indirilebileceği belirtiliyor.

Tartışmalarla ilgili en ilginç iddia CHP lideri Deniz Baykal'dan geldi. Sezer'in değişikliği veto edeceğini söyleyen Baykal, AK Partinin bundan vazgeçeceğini öne sürdü.

Baykal, halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı ile halkın seçtiği parlamentonun karşı karşıya kalabileceğini ve bunun milli egemenliği parçalayabileceğini söyledi.

Benzer görüşleri, YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç de dile getirdi. Teziç, "hem başkanlık hem yarı başkanlık sistemlerinin krize çok açık rejimler olduğunu, Türkiye koşullarında hiç önerilmemesi gerektiğini" vurguladı ve "rejim krizine yol açabilir" dedi.

Başkanlık sisteminin yalnızca ABD'de uygulanabildiğini söyleyen Teziç, "Latin Amerika ülkeleri bu sisteme özendikleri bir dönemde askeri darbelerden başlarını alamamışlardır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber