Sözleşmeli personel alımında tek yerleştirme olmalı!

KPSS puanları sözleşmeli pozisyonları tercih edecek olan adaylar, tek tercih uygulamasına geçilmesini istiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Mayıs 2018 14:00, Son Güncelleme : 09 Mayıs 2018 15:44
Sözleşmeli personel alımında tek yerleştirme olmalı!

KPSS İLE SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMINDA TEK YERLEŞTİRME OLMALI

Son dönemde, bütçe kanunlarındaki sınırlı sayıdaki atama izinlerinden dolayı, kamu kurumları memur alımı değil sözleşmeli personel alımına çıkmaktadır.

Sözleşmeli personel alımı, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin esaslar kapsamında ilan edilmektedir.

Bu esasların Ek1. maddesi şu şekildedir:

"Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez.

Sözleşmesini;

a) Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan,

b) Ek 4 üncü madde çerçevesinde unvan değişikliği yapanlardan,

c) Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak, Ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygulanamayanlardan,

tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edilebilirler."

Bu madde belirlemesine göre,

Sözleşmeli personel olarak çalışanlar sözleşmelerini fesih ettiklerinde 1 yıl boyunca yeniden sözleşmeli personel olarak çalışamamaktadır.

Ancak unvan değişikliği niteliğinde yapılan başvurular bundan istisnadır. Bu istisna nedeniyle de örneğin sözleşmeli büro personeli olarak çalışmaya başlayan bir aday daha sonra eğer mezun olmuş ise sözleşmeli hemşire kadrosuna başvurabilmektedir.

Kamu personelinin alım sayısı azaldığından, hem bu maddeden haberdar olmadığı için başvurup kadroların boş kalmasına neden olanlar hem de unvan değiştirenler için tedbir alınmalıdır.

Hali hazırdaki uygulamada sadece ÖSYM'nin yaptığı merkezi yerleştirme işlemleri için tek yerleştirme uygulaması bulunmaktadır.

Bu uygulamaya sözleşmeli alımlar için de bir ek yapılmalıdır. Esaslarda yapılacak bir düzenlemeyle, sözleşmeli personel alımında tek yerleştirme sistemine geçilmesi uygun olacaktır. Alım yapacak kamu kurumlarının E-Devlet üzerinden başvuru alması ve TC Nosunun SGK kayıtlarından sorgulanması suretiyle bu sorunun çözülmesi mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber