DENETDE, seçim öncesi yolsuzluk uyarısı yaptı

Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Denetim Elemanları Derneği (DENETDE) seçim öncesinde yolsuzluk uyarısı yaptı. DENETDE Genel Başkanı Atılay Günay, 2002 seçimlerinde en çok kullanılan argümanın yolsuzluk olduğunu hatırlatarak, ?Son seçim sürecine olağandışı bir süreçle girilmesi nedeniyle yolsuzluklarla ilgili konular gündeme getirilmiyor? dedi.

DENETDE Genel Başkanı Günay, yaptığı yazılı açıklamada, ?Gelişen olağanüstü koşullar ülkemizin seçim sürecine girmesinde etkili olmuştur. Seçim sürecine girmek kötü bir şey midir? Eğer her şey olağan seyri içinde ilerliyorsa hayır. Seçim ve seçim ortamının kötü olması bir yana, seçimler demokrasinin kilometre taşlarıdır? diye konuştu.

Bir seçimin iktidar adaylarına uygulayacakları yönetim hakkında açıklama imkanı verirken, diğer seçimin ise hesap verme açısından bir fırsat sunduğunu ifade eden Günay, seçimlerin sağlamış olduğu şansların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Günay, ?Önümüzdeki seçimlerde 4.5 yıldır hükümete etme yetkisini kullanan iktidarın açıklamasına ve geleceğe yönelik projelerini açıklamalarına imkan verecek? dedi.

Yolsuzluk unutuldu

2002 seçimlerinde yolsuzluğun en fazla kullanılan argüman olduğunu hatırlatan Günay, son seçim sürecine olağandışı bir süreçle girilmesi nedeniyle yolsuzluklarla ilgili konuların gündeme getirilmediğine dikkat çekti. Yolsuzluk ekonomisinin Türkiye'de hala gücünü koruduğunu ve gündemi belirlediğini dile getiren Günay, şöyle konuştu: ?Yolsuzlukla mücadele edecek kurum ve kuruluşların zayıflatılmış olması ve belirsizlikler nedeniyle yolsuzlukla mücadele de olumsuz etkilenmiştir. Şeffaflık, hesap verebilirlik gibi kavramlar geçtiğimiz dönemde sıkça kullanılarak slogan haline getirilmişti. Hatta bunu sağlayacak olan teftiş kurulları ve denetim birimlerini kaldırılmasını öngören yasa tasarısına gerekçe bile yapılmış olmasına karşılık, bir türlü kamu yönetimine yansıtılmamış yada yansıtılamamıştır.?

Denetim birimleri kaldırılmak isteniyor

Uygulamalarla kamu kurumlarının merkez birimlerinin bilinçli olarak denetim dışında tutulduğunu kaydeden Günay, denetim birimlerinin denetimi kapsamından çıkarılan kurum ve alanlarının gittikçe artığını söyledi. Günay, yapılan düzenlemelerle teftiş ve denetim kurullarının kaldırılmak istendiğine işaret ederek, bunun gerçekleşmemesi üzerine kurulların kendi haline bırakıldığını belirtti.

DENETDE olarak gelecek seçimlerden umutsuz olmadıklarını açıklayan Günay, siyasi parti yöneticilerini, milletvekili adaylarını yolsuzluğa ve şaibeye bulaşmamış kişilerden seçmeye ve dokunulmazlığın sınırlandırılarak yolsuzluğa bulaştığı anlaşılan milletvekillerinin yargılanmasını engellerin kaldırılmasına davet etti.

Derneğin yolsuzlukla mücadelede gösterdiği hassasiyeti bundan sonrada göstereceğini vurgulayan Günay, bu amaçla yolsuzluk ihbar hattı oluşturduklarını kaydetti. gelen ihbarları oluşturdukları komisyon tarafından değerlendirildiğini dile getiren Günay, temiz toplum için temiz yönetimin sandıkta oluşturulacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber